TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Poznejte les tak trochu jinak

Poznejte les tak trochu jinak

0ebzxto1rh1nlwa5 gargzxqlzxq1sbljlzzwzv30gqjd8ghjr2utp-sgdslng3gjqqz7ja

Vydejte se na cestu, která vás povede od kořenů stromů až k jejich korunám. Stezka korunami stromů Krkonoše je výjimečná architektonická stavba ze dřeva, která se nachází v srdci majestátných lesů Krkonošského národního parku a umožňuje svým návštěvníkům vidět les z jiné perspektivy. Proniknout můžete do tajů lesního života a poznávat stromy, rostliny i živočichy, které nenajdete nikde jinde.

Na rozdíl od běžného výletu do lesa vám Stezka korunami stromů Krkonoše ukáže les z jiné perspektivy. Trasa v celkové délce 1 511 metrů, která vás zavede ke korunám stromů začíná u jejich kořenů. Naprosto jedinečná podzemní expozice vás seznámí s půdou, neviditelnou součástí lesa. Každý návštěvník se na informačních tabulích dozví o tom, co vlastně půda je a jak se pozná, že je půda živá. Od půdy a kořenů začnete stoupat po bezbariérové cestě, na které vás čekají nové a zajímavé věci a zážitky.

Obklopeni 80tiletými stromy – smrky, jedlemi i buky – se budete dívat do jejich korun tak, jako byste byli ptáci a letěli mezi nimi. Na celé Stezce je na zábradlí 40 skleněných cedulek s kukátky, a právě pohledem skrze ně se dozvíte zajímavosti o lese kolem vás. Víte například, kde skončilo všechno dřevo z krkonošských lesů nebo proč je u nás tak málo jedlí?

Kromě kukátkových cedulek jsou pro vás připraveny tři vyhlídky do lesa, kde se dozvíte, co je to „pěkný“ a „nepěkný“ les. Napovědět vám můžeme informací, že se jedná o les, který si poradí s kůrovcovou kalamitou nebo silným větrem. V „pěkném“ lese v nadmořské výšce kolem 780 metrů, ve které je krkonošská Stezka, uvidíte především stromy a rostliny. Dozvíte se ale i o houbách a zvířatech, která zde žijí.

Pro ty, kdo vyhledávají aktivní odpočinek a dobrodružství, je připravena celá řada zábavných prvků. Během vaší cesty po Stezce se můžete zastavit ve třech herních zákoutích. Nejen děti, ale i dospělí si mohou vyzkoušet, jaký je to pocit pohybovat se ve výšce 24 metrů a pod sebou mít zdánlivě nebezpečnou propast. Když vystoupáte na vrchol Stezky, do výšky 45 metrů, budete si moci vychutnat výhledy do korun stromů smíšeného krkonošského lesa. Cestu dolů si pak můžete zkrátit a urychlit tobogánem, jehož tubus o průměru jeden metr je dlouhý 80 metrů. Původně byl tobogán určen pro děti, ale hojně jej využívají všichni návštěvníci, včetně seniorů. Zatím nejstaršímu jezdci na tobogánu bylo úctyhodných 85 let. Za pěkného počasí letíte v tobogánu rychlostí 30 km/h, za špatného počasí tobogánem sjet možné není. Rychlost, kterou byste (podpořeni napršenou vodou) jeli, by mohla dosáhnout totiž až 80 km/h.

Samotnou Stezkou vše nekončí. Na konci vaší vycházky se můžete občerstvit v Restauraci V korunách. Každý den zde připravují jídla ze surovin od lokálních dodavatelů. S důrazem na čerstvost chystají kuchaři pokrmy vycházející ze specifik místní kuchyně a ze sezónních surovin dostupných dle ročního období. U kávy si můžete vychutnat andělský dort, který připravují speciálně pro Stezku.