TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Článek - Jedinečné Benátky. Co vidět a ochutnat v této destinaci?

Článek - Jedinečné Benátky. Co vidět a ochutnat v této destinaci?

a9fvebkdvtdtqzhwc8yln4fia1kvmiidn6o3rlwimosxfa0qnp8wm-3a94p5ziownngpoqi

Každý rok Benátky navštíví zhruba třicet milionů turistů. Toto vysoké číslo je důkazem, že jen málokteré italské město se těší takové oblibě návštěvníků jako právě Benátky. Co vidět v Benátkách? A jaké místní speciality byste měli rozhodně ochutnat?

Benátky, které jsou hlavním městem italské oblasti Benátsko, jsou od roku 1987 zapsané na seznamu UNESCO a řadí se k nejnavštěvovanějším městům světa. A není divu, získají si vás svou kouzelnou atmosférou, kanály brázděnými gondolami i celou řadou pamětihodností. Italské Benátky jsou vyhlášené svou romantickou atmosférou, ale ne vždy se vše musí vyvinout podle plánu. Buďte připraveni na jakékoliv strasti a nepředvídatelné situace s kvalitním cestovním pojištěním.

Itálie se proslavila nejen půvabnými městy, ale také svou kuchyní, jež je považovaná za jednu z nejlepších kuchyní světa. Mezi pokrmy, které jsou v Benátkách vyhlášené, patří například rizoto vařené se sépiovým černým inkoustem, domácí těstoviny v sardelové omáčce a také hustá polévka z masového vývaru s rýží a hráškem a sardinky naložené ve sladkokyselé omáčce. K návštěvě Benátek neodmyslitelně patří i káva, ke které si můžete dát třeba proslulé tiramisu. Kromě výtečného jídla lákají Benátky na celou řadu slavných památek. K vidění jsou kostely s bohatou historií, nádherné budovy i náměstí, která stojí za návštěvu. Nezapomeňte se však pojistitna cesty. Vše zvládnete i online.

Most Ponte di Rialto

Když už mluvíme o Canal Grande, za zmínku rozhodně stojí i most Ponte di Rialto, který je jedním z nejslavnějších mostů světa. Most se nachází v místech, kde je Canal Grande nejužší a vybudovaný byl v polovině 16. století. Most je obklopený nespočtem obchůdků a nabízí nádherný pohled na Benátky.

Bazilika sv. Marka

Pokud jsou nějaká italská města proslulá svými bazilikami a kostely, jsou to právě Benátky. Pokud patříte k milovníkům památek, musíte navštívit baziliku sv. Marka. Ta se nachází na náměstí sv. Marka a je jednou z nejznámějších staveb sakrální byzantské architektury.

Zvonice sv. Marka

S bazilikou sv. Marka sousedí zvonice sv. Marka, která patří k dominantám Benátek. Zvonice dosahující výšky téměř sto metrů je nejvyšší stavbou Benátek a nabízí nezaměnitelný výhled na město. Historie zvonice sahá do 9. století, současnou podobu však získala na počátku 16. století.

Canal Grande

Benátky se proslavily svými vodními kanály. Bezesporu nejznámějším benátským vodním kanálem je Canal Grande. Ten je dlouhý zhruba čtyři kilometry a je hlavní dopravní tepnou Benátek. Kanál si můžete prohlédnout z jednoho ze čtyř mostů, které ho překlenují, nebo rovnou z vodní hladiny z gondoly.

Výlet na ostrov Murano

Chcete si z návštěvy Benátek odvést suvenýr? Pak navštivte malý ostrov Murano, který protíná velký kanál a který je charakteristický úzkými uličkami a barevnými domky. Ostrov se proslavil zejména tím, že je sídlem benátských sklářů. Dodnes se na ostrově nachází řada prodejen se skleněnými výrobky.