TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Bregenzerwald – krajina, kterou si zamilujet

Bregenzerwald – krajina, kterou si zamilujet

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Možná přemýšlíte o tom, že byste se letos ještě rádi podívali někam do zahraničí, do země, kde je poměrně bezpečno ohledně koronaviru. Co takhle Rakousko? Na semafor cestování svítí zelená a alpská krajina láká na výlety pěšky i na kole. Jednou z nejkrásnějších oblastí je Bregenzerwald v nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlberg.

Čeští turisté ji zatím trochu opomíjejí, což je škoda, protože putování po Bregenzerwaldu je mimořádným zážitkem. Autem z Prahy je to přibližně 600 km, cesta je převážně po dálnicích - přes Rozvadov, dále na Mnichov a Bregenz.

Bregenzerwald je pohoří a zároveň geografická oblast řazená k Severním vápencovým Alpám. Nabízí skvělé rekreační možnosti pro rodiny s dětmi i aktivní sportovce. Krajina je velice rozmanitá, pohostinná údolí se střídají se zelenými stráněmi, vysokohorskými pastvinami a skalnatými vrcholy hor. K její malebnosti přispívá nespočet zurčících potoků, řek a jezer. Mimochodem - zdejší čisté vody jsou považovány za pstruhový region a tyto ryby si můžete dopřát v mnoha restauracích, či si po zakoupení lístku sami zarybařit.

Ale hlavní devizou oblasti je příležitost k turistice, jak pěší, tak na kole. Stovky kilometrů dobře značených tras různé obtížnosti vedou nádhernou alpskou krajinou i upravenými obcemi. Dají se zde podnikat nenáročné výlety s dětmi - a to i s těmi nejmenšími v kočárcích, nebo naopak náročné túry po vysokohorských hřebenech. V Bregenzerwaldu se nachází 12 vrcholů vyšších než 2 000 m, na které se můžete vypravit pěšky, dá se na ně vyjet na kolech, ale můžete se vyvézt také lanovkou tam i zpět. Lanovek je zde bezpočet. Jedna z nejdelších je Diedamskopf Au-Schoppernau, doveze vás až do výšky 2 060 m n. m.. Nejmodernější lanovka systému Funifor je v Bezau, svézt se můžete do střední stanice Sonderdach a vyrazit odtud na túru, nebo až do horské stanice Baumgarten ve výšce 1630 m n. m., odkud je nádherná vyhlídka na Bodamské jezero a také zde můžete navštívit zoo s horskými zvířaty.

Specifickými túrami jsou tzv. sýrové trasy (KässeStrasse), což nejsou klasické vyznačené trasy, ale putování za vším, co je spojeno s výrobou zdejších jedinečných sýrů – salaše, statky, hostince, sýrárny i obchody se sýrem. A že zdejší sýry jsou opravdu jedinečné! Na výběr je přes 30 druhů měkkých i tvrdých sýrů z mléka kravského, ovčího a kozího. Dobytek se pase na stráních a v zimě je krmen senem. S volně se pasoucími kravami se setkáte snad při všech svých cestách, po zimním období jsou vyháněny na níže položené pastviny a v létě pak na pastviny vysokohorské.

Na mnohých trasách vám v salaších nabídnou občerstvení, často jako horskou snídani s přehlídkou sýrů, domácích marmelád, medů a výtečného pečiva.

Podrobnější seznámení s místní přírodou i životem na statcích vám poskytne naučná stezka Alpgang, která vychází od kostela v obci Au. Stezka má 14 zastavení a na výběr máte okruh malý (cca 2 hodiny, 350 metrů převýšení) a velký (cca 6 hodin, 750 metrů převýšení).

Jestli máte raději jízdu na kole než chůzi, užijete si bregenzerwaldské cyklotrasy. Můžete zdolávat mírné kopce i vysokohorské vrcholy, nebo se nechat vyvézt s kolem lanovkou a vychutnat si jízdu dolů mezi alpskými stráněmi. Avšak jedna z nejkrásnějších cyklotras vede podél řeky Bregenzer Ach, je dlouhá 25 km, a pokud pojedete proti proudu řeky, čeká vás jen mírné stoupání.

Kola i elektrokola si můžete zapůjčit ve všech větších obcích i hotelech. V hotelech máte často zapůjčení kol zadarmo v rámci bonusů k pobytu. Možnosti ubytování jsou opravdu pestré - v hotelech, penzionech i na statcích se můžete spolehnout na vysokou úroveň služeb a příznivý poměr ceny a kvality. Pro ty, kteří jsou ubytovaní od května do října v Bregenzerwaldu tři nebo více nocí, je ceně ubytování zahrnuta karta Bregenzerwald. Ta platí pro jízdu na lanovkách a autobusech zdarma i jako vstupenka do venkovních bazénů

V zimě jsou v Bregenzerwaldu vynikající podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování. Je zde 9 velkých skiareálů připravených na sjezdaře, snowboardisty i sáňkaře. Zdejší sjezdovky patří k nejlepším a nejzajímavějším v celém Rakousku a během zimních měsíců je zaručena stabilní sněhová pokrývka.

Dovolená v Bregenzerwaldu vám přinese do života radost a pohodu a na zde prožité chvíle budete dlouho vzpomínat. Nebo se budete vracet