TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Výlety s dětmi během vládních opatření

Výlety s dětmi během vládních opatření

dolphin house

Kvůli bezpečnosti, kombinaci vládních opatření a nastupujících zimních teplot není snadné vymyslet zábavný program pro naše malé ratolesti. Pro inspiraci vám představíme několik aktivit, které si vaše děti opravdu užijí a jsou přístupné i teď. Zvolit můžete např. komfortní SUV nebo kombík s nízkou spotřebou a dostatkem místa pro všechny členy vaší rodiny, případně jakýkoliv jiný vůz splňující vaše potřeby. A nyní už se pojďme podívat na vybrané možnosti.

Pohádkové výlety

V Česku je celá řada tematických stezek, které kombinují výlet do přírody se zastávkami, které nabízí zábavné a vědomostní hry a připomínají známé pohádky. Ukážeme vám, kam za stezkami vyrazit.

Pohádková stezka Malé Úpy v Krkonoších

Naše tipy na výlety začneme v Krkonoších, konkrétně ve východní části tohoto pohoří, nedaleko obce Malá Úpa. Místní hory nabízí neuvěřitelné množství krásných túr, dnes se ale zaměříme na Pohádkovou stezku Malé Úpy.

Tato trasa měří zhruba 17 kilometrů. Jedná se o bezkonkurenčně nejdelší výlet z celého seznamu, takže není problém ujít jen část, pokud máte malé děti. Cílem stezky je návštěvníky seznámit s krásnou přírodou a výhledy, které krkonošské kopce nabízí a současně představit pohádky spisovatelky Marie Kubátové.

Stezka vede přes 10 zastávek, kde malí (a i velcí) návštěvníci mohou do předem zakoupené brožury obkreslit ornamenty, které se vztahují k pohádkám. Ti, kteří úspěšně splní celou trasu, obdrží maloúpský groš.

 

Brožurku získáte na informačním centru nebo v hotelu Pomezní Bouda. Mají ji také k dispozici chaty Moravanka, Sněženka, Permoník a Rusalka. Na těchto místech také získáte zmíněný groš po předložení vyplněných úkolů.

Pohádková stezka u Albrechtic

Z Krkonoš se přesuneme na severní Moravu, konkrétně na Bruntálsko, kousek od města Albrechtice. Zde se totiž nachází další stezka, která vás provede kolem 11 postav ze známých pohádek.

Několik z postav také děti seznamuje s „často kladenými dotazy“ kolem pohádek, které nám a jistě i vám nedávají v noci spát! Například u tůňky s žabím princem zjistíte, co se vlastně stane poté, co ho políbíte. Stane se on princem nebo z vás žába? Některé postavy se zaobírají místní faunou a flórou. Třeba u postavy skřítka Mecháčka poznáte nejčastěji rostoucí mechy v okolí. Cílem trasy je Krtečkova studánka, která se pyšní malou vodní kaskádou.

Trasa je 2 kilometry dlouhá jedním směrem. Celá vede lesem a bez problému se dá projet i s kočárkem. Mapu stezky a zastávek najdete zde.

Putování malého človíčete na Vysočině

Stezku „Putování malého človíčete“ najdete kousek od města Jemnice na Vysočině, v osadě Panenská. I zde je možné plnit nejrůznější úkoly a získat tak nové vědomosti o přírodě. Všechny podklady včetně mapy a brožury na plnění úkolů najdete tady.

Trasa je dlouhá 4 kilometry. Když vám zbude čas a energie, mrkněte také na Hastrmanovu ekostezku, který je jen o malý kousíček dál.

Šumavská pohádková země Brčálník

Říše pohádek a fantazie se nevyhnula ani Šumavě. Pohádková země Brčálník v Železné Rudě nabízí také tematickou stezku. Ta měří 3 kilometry a má celkově 11 zastávek. Více se dozvíte v tomto odkazu.

Stezka skřítka Hrobčíka na Mostecku

Jestli jste z Mostecka a okolí, tak zbystřete. Dva kilometry dlouhá naučná stezka skřítka Hrobčíka v obci Hrobčice bude jistým zdrojem zábavy pro vaše ratolesti alespoň na jedno odpoledne. Je to jen 15 minut autem z Mostu nebo Teplic. Více detailů najdete zde.

Pohádková stezka u Hradce Jako poslední v tomto obsáhlém seznamu zmíníme pohádkovou stezku v městských lesích Hradce Králové. Trasa se vine 2,5 kilometru od Mazurovy chalupy až po rybník Výskyt. Místní postavičky a zastávky jsou z pohádek výtvarnice a spisovatelky Mary Pohnerové.

Rybolov pro děti

Možná pohádkové stezky nejsou vaše oblíbená disciplína nebo z nich už vaše děti vyrostly. Co takhle chytání ryb? Shodou okolností je za momentální situace povolen i rybolov a existují místa, která umí tuto kratochvíli spojit s mladšími ročníky.

V areálu Lázní Bohdaneč nedaleko Pardubic je soukromý revír, který se hemží jenom rybami. Krásou je, že kdokoliv může přijít a zkusit si zachytat. Nemusíte být rozený rybář, a dokonce ani nepotřebujete rybářský lístek nebo vlastní vybavení. Ryby se po chycení vrací vždy zpět do vody (čímž se vyhnete traumatům mladších ročníků).

Areál je vyloženě dělaný pro děti. Kromě dostupného rybolovu pro všechny věkové kategorie je jeho součástí také hřiště s prolézačkami a skluzavkami, vše obklopeno krásnou přírodou.

Kvůli současné situaci se mírně upravil chod tohoto zařízení. Je třeba předem zavolat na 777 788 161 a ohlásit návštěvu. Při vstupu zaplatíte 150 Kč do připraveného boxu. V rámci vstupu obdržíte povolenku na „chyť a pusť“. Provozovatelka vám také vysvětlí, kde a jak je možné si půjčit vybavení, pokud nemáte vlastní.

Sochy v Kokořínském pískovci

Hluboko v kokořínských hvozdech se ukrývají umělecká díla, která byste tam jistě nehledali. Když sochař Václav Levý poprvé spatřil místní pískovcové skály, uvědomil si, že právě zde vytvoří své životní

dílo. Výsledkem je skvostná přírodní galerii pod širým nebem, přístupná všem, kteří mají chuť na procházku. O co více, tato lokalita není příliš známá ani frekventovaná.

Levý měl během svého života zajímavou kariéru sochaře, bezpochyby jeho nejzajímavější díla jsou právě na skalních útvarech Kokořínska. Mimo zmíněné skály Levý proměnil do uměleckých skvostů i další místa. Například také zde vyhloubil jeskyni Klácelka a její portál patřičně vyzdobil. Všechny jeho práce se nachází kousek od sebe.

Jeho díla vyobrazují řadu postav i situací. Najdete tu zásadní osobnosti české historie jako jsou Jan Žižka nebo Prokop Holý. I spící blaničtí rytíři jsou tu zpodobeni. Tím ale výčet nekončí.

Tato „výstava“ leží pár kilometrů severně od Liběchova a je přístupná pouze pěšky. Celá okružní trasa měří podle volby 11 až 14 kilometrů, hodí se tedy spíše pro starší děti. Je přístupná s terénním kočárkem za sucha. Pokud vás toto ukryté umění na Kokořínsku zaujalo, mrkněte na tento odkaz.

HoppyGo nabízí i další cestovatelské tipy napříč ČR

Pokud vás tipy nezaujaly, nebo si chcete vybrat z širšího výběru, HoppyGo poskytuje i další doporučení na nejlepší destinace a zážitky spojené s cestováním v České republice. Unikátní výběr na https://dovolenadoma.hoppygo.com/ je sestaven ve spolupráci s cestovatelským portálem Travelking.cz a nabízí více než 400 doporučení, takže si vybere opravdu každý.

Na cestu si pak každý uživatel může zvolit vůz, který bude nejlépe splňovat požadavky cesty. Platforma pro sdílení aut HoppyGo nabízí více než 2 000 vozidel nejrůznějších značek, a kromě širokého výběru je velkou výhodou HoppyGo rychlost a jednoduchost celého procesu výpůjčky. Není potřeba podepisovat žádné dlouhé smlouvy a zákazníkovi stačí rychlá registrace se snadným ověřením dokladů. V případě dlouhodobých pronájmů na více dní navíc mohou uživatelé využít výhodný slevový program. V ceně zápůjčky je vždy zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika.