TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vinotéka v trojské botanické zahradě se v únoru otevře v nových prostorách

Vinotéka v trojské botanické zahradě se v únoru otevře v nových prostorách

0birnenkorb-mostviertel--d

Z důvodu plánované rekonstrukce viničního domku na vinici sv. Kláry uzavřela Botanická zahrada hl. m. Prahy s koncem roku 2021 místní vinotéku. Ta se přestěhovala a od 1. února se těší na své hosty v nových prostorách. Vinotéku sv. Kláry nyní návštěvníci najdou v areálu Ornamentální zahrady na místě bistra.

Do konce února bude otevřeno od 10 do 15.30 hodin a od začátku března do konce října až do 19.30 hodin. Kromě vína z vinice sv. Kláry zde čeká hosty i další občerstvení – horké a studené nápoje, sýrové a uzeninové talíře a sezónní obložené chleby. Ve dnech 12.–13. února se navíc pro návštěvníky chystá Víkend svařeného vína. Rekonstrukce viničního domku bude zahájena v průběhu února 2022 a vznikne zde zcela nový degustační prostor a moderní zázemí jak pro návštěvníky, tak pro zaměstnance vinotéky. Do zrekonstruovaných prostor by se vinotéka měla vrátit už začátkem roku 2023.

„Prostory viničního domku už svými parametry nevyhovovaly potřebám hostů ani našich zaměstnanců. Navíc v posledních letech roste zájem o degustace a nejrůznější soukromé akce. Rozhodli jsme se tedy pro úpravu viničního domku. Vznikne zde unikátní degustační prostor, který bude zasazen do svahu vinice a bude propojený s rekonstruovaným původním viničním domkem. Vinotéku jsme zatím přesunuli do bývalého bistra Botanická na talíři. Otevře se už 1. února. I zde se návštěvníci mohou těšit na celý sortiment vín z vinice sv. Kláry a nabídneme zde také drobné občerstvení. Ani v letošním roce návštěvníci nepřijdou o oblíbené vinařské akce včetně tradičního vinobraní,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Víkend svařeného vína

Provoz vinotéky v nových prostorách bude symbolicky zahájen první vinařskou akcí letošní sezóny. Víkend svařeného vína se koná ve dnech 12. a 13. února a kromě tradičního „svařáku“ návštěvníky čeká 14 kombinací s červeným i bílým svařeným vínem. V základu je svařené víno ochucené tradičním kořením (skořice, badyán, hřebíček, nové koření), ale tu správnou

„šťávu“ mu dají různé příchutě sirupu (zázvor, bezový květ, višeň, pomeranč atd.). Z ochucených variant lze doporučit velmi působivou variaci oblíbeného koktejlu Kir, tedy svařené bílé víno a sirup z černého rybízu. Odvážnější mohou zkusit červené víno a bitter, který zajistí nahořklou chuť a určitě zahřeje. Svařákové menu doplní v nealko verzi svařený jablečný mošt s kořením. Vinotéka bude během Víkendu svařeného vína otevřena od 10 do 15.30 hodin.

Nový degustační prostor

Viniční domek na vinici sv. Kláry dlouhodobě postrádal adekvátní zázemí jak pro návštěvníky, tak pro provoz vinárny a personál. Na základě návrhu architekta Ladislava Lábuse zde nově vznikne degustační místnost a důstojné provozní prostory. celistvější a větší. S viničním domkem je propojí spojovací průchody, kde budou toalety pro návštěvníky a zaměstnance a nezbytné provozní zázemí vinárny. Rozšíření prostor umožní pořádání i větších řízených degustací a konání různých společenských či soukromých akcí včetně svatebních banketů. Celý objekt bude částečně skryt pod zem a jeho hlavní pohledová část bude situována v místě stávající terasy. Svým vzhledem nová stavba nijak nenaruší charakter vinice s jejím jedinečným geniem loci, zvýší se komfort návštěvníků i personálu a dokonale naplní potenciál daného místa. Rekonstrukce viničního domku bude zahájena v únoru 2022. Vinotéka se opět vrátí začátkem roku 2023.

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované na rok 2022

I pro letošní rok připravuje trojská botanická zahrada řadu pravidelných akcí a výstav

17. 1. – 31. 3.

Fotografická výstava Jak krmit ptáky?

Panelová fotografická výstava na téma ptáků a ptačích krmítek je plná užitečných informací. Seznámíte se na ní s nejnovějšími poznatky o celoročním přikrmování ptáků v našich zahradách. Dozvíte se, čím správně přikrmovat ptáky v naší krajině, a naleznete zde také vyobrazené základní typy krmítek a vhodných napajedel, která jsou důležitá nejen v horkých letních dnech. Výstava bude k vidění v prostorách venkovní expozice Ornamentální zahrady.

10. 2. – 17. 3.

On-line přednáškový cyklus

Čeká vás opět oblíbený cyklus přednášek o nejrůznějších botanických tématech. Připravili jsme si opravdu pestrý program, který zaujme nejenom vášnivé botaniky, ale i oborem nepolíbené laiky, kteří rádi objevují vše nové. Dozvíte se například, jak můžeme chránit ohrožené druhy rostlin, jaké jsou původní druhy stromů na našem území nebo jak pěstovat mrazuvzdorné opuncie. Přednášky se uskuteční on-line, a to každý čtvrtek od 10. 2. vždy od 17.30 hodin. V

cyklu se vystřídají jak kurátoři naší Botanické zahrady Praha, tak další odborníci z oblasti botaniky. Přednášky jsou zpřístupněny ZDARMA za podpory generálního partnera botanické zahrady – společnosti Hyundai Motor Czech.

12.–13. 2.

Víkend svařeného vína

Víno nemusíte brát vždy vážně a s tím svařeným jsou experimenty ještě lákavější. Můžete nechat vyniknout jen přirozenou chuť vína s trochou koření nebo naopak vsadit na výraznější a netypické přísady. Zastavte se ve vinotéce sv. Kláry ochutnat naše recepty a podělte se s námi o ty své. Za svařákovým menu můžete přijít během víkendu 12. a 13. 2. v čase od 10.00 do 15.30 hodin