TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vinobraní na Pražském hradě

Vinobraní na Pražském hradě

svs-2016-02

 Pražský hrad otevře své brány již po čtrnácté všem fanouškům zdejšího Vinobraní. Kvalitní víno z různých koutů naší země je samozřejmostí, ale k němu i prověřené značky kvalitních potravin, jako jsou KLASA a Regionální potravina, a to v tak širokém sortimentu, že uspokojí i nejnáročnějšího gourmeta.

Přičtete-li k tomu nádherné prostředí a nabitý program, není důvod s návštěvou váhat.

V Královské zahradě Pražského hradu se ve dnech 14. a 15. září 2018 koná už 14. ročník zdejšího tradičního Vinobraní. Chuťové buňky si zde přijdou opravdu na své. Návštěvníci mohou degustovat vína, koštovat burčák nebo čerstvě vylisovanou hroznovou šťávu na replice historického ručního lisu. Protože k vínu je dobré něco zakousnout, budou tu za tímto účelem dobroty značek Klasa a Regionální potravina, které bude nabízet rekordní počet 45 výrobců. K ochutnání i zakoupení zde budou uzeniny, mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, jerky, pomazánky, medy, lisované oleje nebo speciality typu smrkové želé a další. A nebylo by to vinobraní, kdyby chyběl tanec a zpěv.

O to se postarají folklórní soubory z kyjovského regionu. Ani rodiny s dětmi nepřijdou zkrátka. Je pro ně připravena naučná interaktivní soutěž s expozicí Příběh Pražského hradu a vystoupení šermířské skupiny. Program obou dnů zahrnuje také moderátorské vstupy, v nichž se dozvíte více o značkách kvalitních potravin. Vinobraní bude probíhat v sobotu i neděli od 11 do 19 hodin. Vstup do Královské zahrady je zdarma.

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 930 produktů od 22 českých a moravských výrobců.

Také popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ stoupá. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Celkově v ČR už reprezentuje tuto prestižní značku 519 výrobku od 368 výrobců.