TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Vánoční rekordy na zámku Loučeň aneb vánoční prázdniny na Loučeni

Vánoční rekordy na zámku Loučeň aneb vánoční prázdniny na Loučeni

peacock-restaurant-1

Pokud máte pocit, že se v celých Čechách brány uzavírají, zámek Loučeň jde již tradičně pokrokově proti tomuto proudu, a také letos nechá své komnaty návštěvníkům otevřené během celých vánočních svátků, a to včetně Štědrého dne a Nového roku. Rodinám s dětmi, ale i všem milovníkům pobytu na čerstvém vzduchu se tak otevírá další možnost na zajímavý výlet. Návštěvníci mohou vyrazit na procházku do bludišť a labyrintů v zámeckém parku.

Pro ty, kdo chtějí i něco navíc jsou připraveny prohlídky zámku v rámci výstavy Příběh vánočního stromečku. Tento rok si loučenští na své konto připsali hned tři nové české rekordy, na které se mohou návštěvníci těšit. Výstava s názvem Příběh vánočního stromečku je každoročně nejvíce navštěvována právě během vánočních prázdnin. Návštěvníci se mohou těšit na celkem 22 různě nazdobených vánočních stromečků, přičemž každý z nich vypráví svůj jedinečný kouzelný příběh. Hlavním tématem letošní výstavy je „Věhlas českého průmyslu první republiky“ a jedním ze 6 stromečků, které loučenští tematicky připravili, je stromeček Pivovarský. Tento stromeček je návštěvníkům představen v prostorách zámecké jídelny a je mimo jiné také celorepublikovým rekordmanem. Výstava Příběh vánočního stromečku potrvá na Loučeni až do 17. ledna, je tedy přesně ve své polovině a ohlasy návštěvníků jsou vesměs velmi pozitivní.

„Když jsem poprvé vešla do Jídelny a viděla tento impozantní strom, bylo mi jasné, že si zaslouží zapsat do Knihy českých rekordů. O to víc mě poté potěšilo, že rekordy nám byly uděleny celkem dva. A to v kategorii největšího živého stromečku v zámeckém interiéru a také jako vánoční strom s největším počtem pivovarských ozdob,“ uvádí Kateřina Šrámková, ředitelka zámku Loučeň.

„Návštěvníkům rozdáváme na konci prohlídek dotazník, kde mohou vyplnit, jaký stromeček se jim líbil nejvíce. A jako každý rok i letos bude soutěž o nejkrásnější stromeček napínavá až do poslední chvíle, protože skóre je velmi vyrovnané. U dětí ale zatím nejvíce vede stromeček Santíkový, a také série stromečků Tři oříšky pro Popelku, nazdobená podle třech Popelčiných šatů z oblíbené české pohádky,“ uvádí Hana Michalčíková, průvodkyně zámku.

„Připravili jsme také pro velký zájem speciální sérii prohlídek, které se budou konat v sobotu 25.12. a v neděli 26.12., vždy od 17:00. Jedná se o speciální hrané prohlídky zámku při svíčkách, při kterých naši průvodci hrají scénky ze života knížecí rodiny. Těšit se tak můžete například na výpravu do života prince Alexandra či kněžny Marie,“ uvádí Vratislav Zákoutský, kastelán zámku.

Na zámeckém nádvoří se návštěvníci mohou těšit ještě na dvě zajímavosti. První z nich je největší adventní věnec v Česku, který zdobí zámeckou kašnu. Tento věnec byl na seznam českých rekordů zapsán poprvé již v roce 2011 a letos byl jeho zápis aktualizován díky největším svícím, které dosahují výšky 185 cm. Každý den v 17:00 je také na nádvoří návštěvníkům připravena krásná světelno – hudební show, která se rozehraje na fasádě zámku za doprovodu vánoční kolegy Good King Wenceslas a umocní tak vánoční prožitek na maximum.

Zámek Loučeň bude otevřen i během celých vánočních prázdnin od 10:00 do 17:15. Prohlídky Příběh vánočního stromečku budou probíhat denně mezi 11:00 – 16:00, kromě Štědrého dne, kdy poslední prohlídka začne v 15:00 a areál bude uzavřen již v 16:00. Vstupné na prohlídku Příběhu je 180Kč/osoba, v případě zájmu o vstup pouze do parku s labyrinty je jednotné vstupné 90Kč/osoba.

Pro velký zájem o prohlídky je návštěvníkům doporučeno zakoupit vstupenky předem online na webu zámku Loučeň. Více informací včetně podrobného programu a rezervace vstupenek na Příběh vánočního stromečku na www.zamekloucen.cz