TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tropické osvěžení ve skleníku Fata Morgana v Troji

Tropické osvěžení ve skleníku Fata Morgana v Troji

0birnenkorb-mostviertel--d

Botanická zahrada hl. m. Prahy zve k poznávání rostlin z celého světa, a to i do skleníku Fata Morgana. Přestože venku opět vládnou vysoké teploty a sucho, do unikátního skleníku v Troji se můžete vypravit za příjemným osvěžením. V části, která přibližuje flóru a podmínky tropických deštných lesů, se teploty pohybují mezi 22–30 °C a i při extrémních venkovních teplotách jsou nižší, a to zhruba o 5 °C.

Oproti venkovnímu klimatu zpříjemňuje pobyt též zvýšená vlhkost vzduchu. Zájemci se při své návštěvě mohou těšit na přehlídku barevných květů. Obdivovat lze aktuálně kvetoucí orchideje, například velkokvěté Bulbophyllum grandiflorum, jehož květ připomíná hlavu kobry, dále nádherná hroznovitá květenství medinil, vzácné ibišky a přehlídku doplňují kvetoucí dřeviny a pryšce. Další osvěžení v podobě ochutnávky místních vín pak nabídne Vinotéka sv. Kláry, která je nově otevřena již od 10 hodin dopoledne. Milovníky vína v srpnu čekají i vinařské oslavy.

„Tropický skleník Fata Morgana je naší chloubou a nabízí pestrou paletu květů a rostlin po celý rok. Ačkoliv hlavní část skleníku evokuje podmínky tropické deštné džungle, při současných vysokých teplotách a suchu se zde návštěvníci mohou příjemně osvěžit. Teplota v této části nepřesahuje třicet stupňů Celsia, při tropických venkovních teplotách je vždy o něco nižší a zvýšená vlhkost vzduchu celkově navozuje příjemnější pocity. Mezi nejobsáhlejší sbírky naší zahrady patří sbírka orchidejí a i nyní je možné ve skleníku Fata Morgana obdivovat některé z nich.

Osobně bych rád upozornil na exotická hroznovitá květenství medinil v různých barvách. Pokud by toto osvěžení návštěvníkům nestačilo, rád bych je pozval i do Vinotéky sv. Kláry. V srpnu se navíc uskuteční dvě tradiční vinařské akce – oslava svátku Kláry a Den Rulandského modrého,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Pestré květy tropických lesů

 

Skleník Fata Morgana napodobuje podmínky tropické džungle a návštěvníci zde mohou poznat flóru různých koutů světa – od Jižní Ameriky přes Austrálii, jižní Asii až po oblasti tropické Afriky a blízkých ostrovů. Chlazená část návštěvníkům ukáže přírodu vysokých hor. V současné době jsou ve vitrínách k vidění různé kvetoucí orchideje, například pozoruhodné druhy rodu Bulbophyllum. Nejzajímavějším je Bulbophyllum grandiflorum z ostrova Nová Guinea, které má jedny z největších květů v rodu, ty jsou navíc velmi zvláštního, bizarního tvaru, jak to rostliny z

Papuy umí. Květ trochu připomíná hlavu kobry nebo zvláštního vetřelce, který nás pozoruje – působí znepokojivě, jako by do našeho světa příliš nepatřil. Další druhy bulbofyl vypadají už přívětivěji, květenství vytváří hezké úhledné vějířky květů mnoha odstínů růžové a béžově hnědé barvy. Tyto orchideje opylují různé tropické mouchy a květy je lákají vůní – někdy připomínající ovoce, ale většinou je to spíše pach zkaženého masa nebo lejna, což mají mouchy rády. Ve vitrínách spatří milovníci orchidejí také jemné bílé květy druhu Brassavola cucculata, které vyhlížejí jako křehcí pavoučci. Protažené cípy okvětních lístků v elegantních obloucích rámují střed květu. Tato slunomilná orchidej pochází z karibských ostrovů, Kolumbie a Venezuely. Další aktuálně kvetoucí orchidejí je Dendrobium brymerianum, jež je doma v jihovýchodní Asii. Většina z téměř 1600 druhů dendrobií kvete na jaře, tento druh nám však dělá radost v létě. Zářivě žluté květy zaujmou roztřepeným pyskem, který vypadá jako krajkový.

Ve skleníku nyní kvete mnoho rostlin, ale návštěvníci jistě ocení ibišky, které připomínají dovolenou u moře. Právě kvete ibišek, který se v přírodě vyskytuje pouze na ostrově Vanuatu v Tichomoří – Hibiscus cooperi. V zahradách koluje pod kultivarovým jménem ´Naselai Pink´, ovšem to neznamená, že je to zahradní kříženec. Tato hezky zbarvená forma byla nalezena u místní vesnice Naselai a rostliny, které se z tohoto keře začaly množit, jsou označeny tímto kultivarovým jménem. V tropické části skleníku dále kvete a plodí mnohé druhy rodu Medinilla. Můžete spatřit téměř desítku druhů, buď s barevnými květy, nebo nápadnými plody. Vyskytují se v lesích jihovýchodní Asie, v Africe a na Madagaskaru a většina z nich umí růst nejen s kořeny v zemi, ale i ve skalních puklinách nebo na stromech spolu s orchidejemi a kapradinami. Jsou to keříky nížinných i horských deštných lesů a rozkvetlé či ozdobené barevnými kuličkami vypadají krásně. V našich zeměpisných šířkách už se s nimi můžeme potkávat i jako s pokojovými květinami.

V části suchomilných rostlin kvetou nejrůznější druhy dřevin, například akácie (Acacia karoo), dále zde září půvabné žluté květy druhu Bauhinia tomentosa. V této zóně skleníku milovníci sukulentů nemohou přehlédnout madagaskarské endemické pryšce, například nejmohutnější trnitý druh Euphorbia hislopii, který místní na Madagaskaru používají jako živý plot, nebo menší pryšce, které se pěstují jako pokojové rostliny, například Euphorbia lophogona a Euphorbia geroldii. Přehlídku barevných květů doplňuje rusélie přesličkolistá (Russelia equisetiformis), červeně zářící na skále, a dále žlutá forma gloriózy Gloriosa superba, která se pne po kmeni u hlavní cesty. Pod kmenem kvete další madagaskarský endemit, známá léčivá rostlina barvínkovec – katarantus růžový (Catharanthus roseus), který je tradičně využíván v mnoha oblastech Madagaskaru při léčbě cukrovky, leukémie, nádorů i malárie.

Do botanické za krásou, vínem i bohatým programem

Na srpen si botanická zahrada připravila pro návštěvníky bohatý program včetně vinařských oslav. Patronka trojské vinice sv. Klára slaví svátek 12. srpna. A tento den se sluší oslavit právě vínem z místní produkce. To si zájemci mohou užít při pikniku v zahradě. Vinotéka sv. Kláry pro ně připraví piknikové koše s občerstvením a místním vínem. Na 18. srpna připadá Den

Rulandského modrého. Milovníci vína budou moci odhalit, jaký rozsah chutí umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici, mohou se také těšit na novinku, sekty z odrůdy Rulandské modré a Modrý Portugal. Vinotéka sv. Kláry si navíc připravila změny v otevírací době a pro návštěvníky je otevřena již od 10 hodin.

Každou sobotu, až do 27. srpna, se konají zážitkové workshopy, které se věnují městské biodiverzitě a udržitelnosti a jsou vhodné pro zájemce všech věkových kategorií. Během inspirativních dílen zjistí, jak pěstovat rostliny ve městě, jak přinést více zeleně na svá okna či balkóny anebo jak podpořit sousedské předzahrádky. Naučí se pravidla nakládání s bioodpadem a kompostování. Na 18. srpen je od 17 hodin naplánována komentovaná prohlídka s kurátorkou Klárou Lorencovou, která příchozí seznámí s plodinami Nového světa.

Během společné procházky účastníci poznají i netradiční a u nás jen velmi málo pěstované užitkové rostliny původem z Jižní, Střední a Severní Ameriky. Tyto prohlídky i workshopy jsou součástí programu botanické zahrady a zúčastnit se jich lze po zaplacení standardního vstupného. Až do 21. srpna také probíhá fotografická výstava, která představuje ostrov Kypr, a to jako místo, kde se lze setkat s neobyčejnými a často velmi vzácnými druhy rostlin. Kyperskou přírodu ukazuje ve třech různých ročních obdobích (časné jaro, konec léta a počátek zimy). Výstava navazuje na knihu Botanická putování Kyprem, která popisuje poznatky z botanických expedic.

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované na léto 2022