Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tip na výlet: Na pivo vlakem – retro motoráčkem Kozel expres z Prahy až do pivovaru Velké Popovice

Tip na výlet: Na pivo vlakem – retro motoráčkem Kozel expres z Prahy až do pivovaru Velké Popovice

00das-604x232

Zamířit do pivovaru autem, pěšky nebo na kole není nic výjimečného. Ale vlakem? A rovnou speciálem – motorákem z řady 810 v retro nátěru z 80. let? Tenhle zážitek si nenechte ujít! Každou sobotu od 10. července z pražského Hlavního nádraží vyráží Kozel expres, který vás zaveze až do pivovaru Velké Popovice. Bezpečně, bez kolon a bez starostí s parkováním.

Pivovar Velké Popovice, rodiště legendárního Kozla, se nachází jen 15 kilometrů východně od Prahy. Jeho historie sahá až do roku 1874, kdy jej založil významný průmyslník své doby – baron František Ringhoffer II. Možnost napojení na dráhu císaře Františka Josefa spojující Prahu s Českými Budějovicemi byla jedním z důvodů, proč pivovar vyrostl právě na tomto místě. První jednání o vzniku vlečky proběhla ještě na konci 19. století, k vlastní stavbě železničních kolejí ze Stránčic do Velkých Popovic došlo v letech 1903 až 1905.

Historicky se vlečkou do pivovaru dováželo především uhlí, ječmen nebo led a bednářské dříví. Z pivovaru potom odjíždělo pivo určené zejména pro export v chladírenských vagónech na Slovensko. Zajímavostí pak bylo v roce 2000 vypravení vlaku plného piva až do Mongolska. Po vlečce se z pivovaru také odvážely sběrné suroviny, jako železo, sklo a papír z použitých etiket. Vlečka do pivovaru fungovala více než 100 let až do roku 2005. Provoz byl opět obnoven v roce 2018, kdy 1. července vjel na koleje poprvé Kozel expres.

Aktuálně Kozel expres vyjíždí vždy v sobotu v 10.16 z pražského Hlavního nádraží a dopraví vás v 11.17 přímo do Velkých Popovic. Společně s průvodcem pak zamíříte za poznáním pozoruhodného příběhu pivovaru. Během komentované prohlídky Po stopách Kozla se dozvíte mnoho zajímavého, například zjistíte, jak a z čeho se vaří poctivé velkopopovické pivo, prohlédnete si současnou i historickou varnu či expozici pivních obalů. Obzvláště oblíbenou částí prohlídky je degustace piva Velkopopovický Kozel se školou čepování. Na závěr pozdravíte živého maskota pivovaru – kozla Oldu. Zpět do Prahy vás Kozel expres odveze v 15.00 hodin a na pražském Hlavním nádraží přistanete v 16.10 hodin. Takže výlet za Kozlem je parádní tip na celodenní zážitek.

Jízdenku v ceně 430 Kč doporučujeme zakoupit online předem, případně bude probíhat doprodej jízdenek přímo ve vlaku Kozel expres.