TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tip na rodinný výlet do Plzně: dobrodružství s živými i pravěkými zvířaty, procházka v Tajuplném lese, vynálezy s Inženýrem a Svatba u Broučků

Tip na rodinný výlet do Plzně: dobrodružství s živými i pravěkými zvířaty, procházka v Tajuplném lese, vynálezy s Inženýrem a Svatba u Broučků

os1

Počasí přeje výletům, poznávání nových míst a vy nevíte, kam se vydat? Oblíbeným cílem malých i velkých turistů je Plzeň. Právě teď, v létě, si v západočeské metropoli můžete společně s dětmi užít spoustu zábavy, pohybu i poučení.

Letní sezona v plzeňské zoologické a botanické zahradě se po předchozích omezeních rozběhla naplno. Jarní babyboom se postaral o nové přírůstky, třeba mládě kočkodana Brazzova nebo rovnou 6 mláďat u 4 druhů lemurů v pavilonu Madagaskar. Plzeňská zoo jako jediná v České republice tvoří překrásný funkční celek s botanickou zahradou a v centru města má detašovanou moderní expozici AKVA-TERA. Součástí areálu je navíc DinoPark s převážně druhohorními dinosaury (řada z nich je pohyblivých a ozvučených), ale také jejich živou pamětnicí – borovicí wolemií vznešenou. Nenechte si ujít dobrodružnou cestu do historie!

Až do konce prázdnin je v unikátním kulturním prostoru DEPO2015 přístupná interaktivní světelná výstava BLIK BLIK Tajuplný les, která propojuje digitální umění a technologie s hrou a zábavou. Celkem dvanáct interaktivních instalací předních českých audiovizuálních tvůrců navodí na ploše 450 m2 atmosféru lesa – kouzelného prostředí plného fantazie, hry světel, stínů a zvuků.

Novinkou v Techmanii, tradičním plzeňském „taháku, je expozice Inženýr věnovaná vynálezům, které zlepšují náš život. Děti vykoumají, jak pracují různé typy motorů, zkonstruují nejrychlejší autíčko na závodní dráhu, zjistí, jak funguje aerodynamická síla, otestujtí stavební materiály, prozkoumají mostní konstrukce, postaví mrakodrap nebo zkusí najít lék na smrtící nákazu, která může za pár minut vyhubit lidstvo!

Stálou expozici Muzea loutek v Plzni oživilo nově zrestaurované dioráma s 57 loutkami, které v roce 1939 vytvořil mladý Jiří Trnka podle knižní předlohy Jana Karafiáta. Dioráma nazvané Svatba u Broučků možná trochu překvapivě nezachycuje svatbu hlavního hrdiny Broučka, ale nádhernou svatbu berušky Verunky. Pro ty nejzvídavější návštěvníky jsou pro srovnání připraveny i skutečné světlušky ze zoologického oddělení Západočeského muzea v Plzni. A v provozu je i samoobslužná výtvarná dílna Špion u Broučků.

Více informací i aktualizovaný přehled akcí hledejte na www.visitplzen.eu a www.plzenprodeti.cz.