TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tip na červnovou víkendovou romantiku? Vydejte se do Lednice

Tip na červnovou víkendovou romantiku? Vydejte se do Lednice

os4

Lednicko-valtický areál a jeho okolí patří podle projektu World Heritage Journeys (Cesty světového dědictví) mezi nejromantičtější místa v Evropě. V letní sezóně tu ovšem veškerá romantika pod náporem turistického ruchu poněkud ztrácí. Proto je nejlepší vydat se sem ještě před prázdninami, a to hned z několika důvodů.

Také si víkendy rádi čas od času zpestříte nějakým tím výletem za české hranice? Letos na eurovíkendy ve světových metropolích můžeme spíš zapomenout. Proč si ale neužít romantiku na jihu Moravy? Nechte se inspirovat našimi tipy a začněte spřádat své plány.

Začátek léta v zámeckých zahradách

Zámky v Lednici a ve Valticích se na sebe dívají přes rozlehlou, sedm kilometrů dlouhou alej, lemovanou mohutnými stromy. Právě na sklonku června se někdejší ráj lichtenštejnských vévodů rozzáří barvami začínajícího léta. Jednou z největších parkově upravených krajin na světě se možná nebudete toulat tak docela sami, ale určitě tu potkáte méně lidí než v hlavní sezóně. Na romantické procházce parkem nevynechejte návštěvu lednického minaretu, který je nejstarší dochovanou rozhlednou na českém území a zároveň jediným minaretem v České republice.

Vínko i dobrá káva

Co by to bylo za romantický víkend na Moravě bez koštování vína? Vůni a chuť pálavských vinic můžete nasát ve sklepení valtického zámku. Doporučujeme zavítat i do expozice vinařství a vinohradnictví na zámku v Mikulově, příjemným výletním místem je také vinařství Sonberk a vinařství U Kapličky v Zaječí. No, a pokud toho vína bude příliš? Spravte si hlavu dobou kávou ve stylové kavárně Café Fara v Klentnici.

Romantika v sedle kola

Trojúhelník Valtice-Lednice-Mikulov je to jedno z nejhezčích cykloputování u nás. Nabízí nejen perfektní cyklotrasy, ale i unikátní krajinu lužních lesů. Pokud tedy se svým partnerem tvoříte sehraný cyklistický tandem, dejte si moravské dostaveníčko klidně na kole.

Běh s tím, koho máte rádi

Oslavou začátku léta a lásky k bližnímu může být i charitativní závod VoltaRUN, který se v Lednici poběží 20. 6. v rámci běžecké série Běhej lesy. Každý, kdo se závodu zúčastní, přispěje malému Tomovi. A kdo že to je? Tomík je v našich očích velký bojovník. Narodil s vývojovým onemocněním mozku. Následky mu přinesly kombinované postižení, a je tak plně odkázaný na péči maminky. Jedinou nadějí na zlepšení Tomíkova stavu jsou nákladné neurorehabilitace. Pomozte mu vybrat finanční částku během v Lednici.

Trasa VoltaRUNu je nenáročná a vhodná pro všechny bez rozdílu kondice či věku. Projít či proběhnout si ji mohou i děti, maminky s kočárky nebo třeba senioři, vhodná je zkrátka pro celou rodinu. Přijďte si užít společný pohyb na čerstvém vzduchu a podpořit dobrou věc. Pomáhat pohybem je radost. Více informací i registrace na webu https://behejlesy.cz/voltarun.

V rámci celé série bude možné pomáhat ještě na závodech ve Slavkovském lese (27. 6.), v Brdech (18. 7.), v Bílé (1. 8.), v okolí Karlštejna (15. 8.), v Jizerských horách (29. 8.) a na nočním závodě v Boleticích (12. 9.). Každým závodem běžci podpoří jinou rodinu se speciálními potřebami.