TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Svatohubertské a Svatomartincké slavnosti na zámku Loučeň

Svatohubertské a Svatomartincké slavnosti na zámku Loučeň

barok

První listopadovou sobotu a neděli, tedy 4. – 5. listopadu, oslaví na zámku Loučeň svátek svatého Huberta, patrona a ochránce myslivců. Na obrazech bývá zpodobňován vždy po boku jelena se zlatým křížem. Jeho památce a na počest myslivosti jsou věnovány Barokní svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň. Zámečtí pánové byli od nepaměti známí svou vášní k honům. S nimi byla ale spjata i láska k přírodě a její ochrana.

To vše mohou návštěvníci slavností myslivosti zažít. A také jako pocta Františku Antonínovi hraběti Šporkovi, zakladateli české myslivosti. Do Čech také přivezl poprvé hudební nástroj lesní roh, který ho uchvátil krásou svého tónu. Na Svatohubertských slavnostech nebudou chybět ani oblíbení sokolníci, koncert barokní hudby, ukázka práce loveckých psů. Labužníci budou moct ochutnat něco ze zvěřinových hodů v zámecké Vtipné kaši. Barokní svatohubertské slavnosti se konají na zámku Loučeň s podporou Středočeského kraje. A s dobrým jídlem budou spojeny i další listopadové slavnosti. Svatomartinské posvícení pořádá zámek Loučeň v sobotu 11. listopadu.

Zámecká slavnost zahájí příjezd Svatého Martina na bílém koni a bude pokračovat následným putováním setmělým zámeckým parkem za svatomartinskými světélky. Zámečtí připravili pro návštěvníky husí hody a ochutnávku svatomartinského vína. Program začne úderem poledne a potrvá až do pozdních večerních hodin. Nedílnou součástí posvícení je také tradiční jarmark se spoustou dobrot a řemeslných výrobků. V průběhu konání obou slavností budou probíhat prohlídky zámku s kostýmovanými postavami, dětské prohlídky i oblíbená čokoládová prohlídka. V 17:30 je připravena speciální svatomartinská prohlídka zámku při svíčkách s mladým vínem a svatomartinskými rohlíčky.

„Tradice české myslivosti je jedna z nejdelších v Evropě a pouze čeština má jiný výraz pro lovce a jiný pro myslivce. Lov a hony jsou spjaty s každým zámeckým panstvím. Neznamená to ale jen jednu stránku mince. Lovecká vášeň souvisí s ochranou přírody a láskou k ní,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Na Loučeni chceme ukázat obě tyto stránky tradice honů. Na návštěvníky čeká setkání se sokolníky, ale především s jejich opeřenými svěřenci, a představení práce s nimi. Především děti ocení možnost si na dravce doslova sáhnout, vyfotit se s nimi a dozvědět se něco o jejich životě a o práci sokolníka. Dalším nenahraditelným pomocníkem v práci myslivce je lovecký pes. Staří myslivci říkali, že mladý myslivec má mít nejdříve psa, potom dalekohled a až naposled pušku. Vůdcové a psi předvedou něco ze své činnosti, ukáží, jak je práce baví a co vše

dovedou. V průběhu dne budou návštěvníci Svatohubertských slavností seznámeni s tím, co to znamená být myslivcem,“ dodává Kateřina Šrámková.

„Po dobu obou našich slavností, jak Svatohubertských, tak Svatomatinských, máme připravený program pro celou rodinu,“ uvádí Vratislav Zákoutský, kastelán zámku. „Hlavním bodem programu Svatomartinských slavností je příjezd sv. Martina na zámecké nádvoří a požehnání svatomartinskému vínu. Následně průvod dětí hledá, ve svíčkami osvětleném labyrintu, Sv. Martina který se hned po křtu vína ztratí z dohledu v setmělém zámeckém parku. Slavnosti Sv. Martina jsou jednou z nejvyhledávanějších na zámku. Jsou příležitostí spatřit příjezd Martina na bílém koni, tradičního zvěstovatele příchodu zimních dnů a gurmánským zážitkem, protože jsou přichystány tradiční pokrmy tohoto období,“ dodává Vratislav Zákoutský.

V rámci Barokních svatohubertských slavností uspořádá zámek Loučeň výstavu obrazů jednoho z nejznámějších malířů přírody a mysliveckých tradic Evropy, českého rodáka v současnosti působícího především v Německu Václava Nasvětila. V rámci oslav bude slavnostně vysvěcena kaplička sv. Huberta v obci Loučeň. Pan Nasvětil věnuje obraz Vidění Sv. Huberta. Originál bude vystaven na zámku Loučeň.

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyritnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/

12. královský labyrint, který na Loučeni vzniká při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint bude doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint bude kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodá 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.