TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Svatba na zámku Dobříš: Prázdninová výstava představí historické i moderní šaty

Svatba na zámku Dobříš: Prázdninová výstava představí historické i moderní šaty

foto 2.2530662

Desítky svatebních obřadů se každoročně odehrají na zámku Dobříš, jehož prostory jsou pro romantický akt jako stvořené. Na svatební téma se ponese také prázdninová výstava v expozici zámku. V červenci a srpnu si návštěvníci prvního okruhu prohlédnou výstavu svatebních šatů a doplňků.

„Účastníci výstavy se mohou těšit na více než čtyřicet svatebních šatů doplněných kyticemi dané doby. Kromě toho uvidí také autentické krejčovské panny, repliky svatebních dortů, svatební fotografie, blahopřání novomanželům, svatební menu, porcelán, svatební číše a další doplňky,“ říká autorka výstavy a svatební koordinátorka Nikola Melicharová.

Vlastní sbírku svatebních šatů a doplňků započala podle svých slov v roce 2012. Dnes disponuje 120 šaty, pěti pánskými svatebními obleky a mnoha dalšími doplňky včetně šatstva pro svatební hosty. „Sbírku neustále rozšiřuji, pořád nejsem spokojena. Zpočátku jsem sháněla šaty u svých rodinných příslušníků, hledám na bazarech, kupuji na aukru, navštěvuji burzy po okolních vesnicích a městech, jsem v kontaktu s charitou… Není jednoduché dostat se k zajímavým šatům,“ říká Melicharová.

Časově se její kolekce pohybuje od roku 1930 do současnosti. „Sama mám nejraději období v rozmezí let 1930 až 1960, z mého pohledu byly šaty v těchto letech nejvíce originálně rozlišeny – jak střihem, tak rozmanitostí materiálu,“ podotýká svatební koordinátorka.

Výstavu svatebních šatů zhlédnete na zámku Dobříš v červenci a v srpnu denně dle časového programu prvního prohlídkového okruhu. Více na www.zamekdobris.cz.