TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Slavnostní otevření sítě singletracků Na hranici na hraně

Slavnostní otevření sítě singletracků Na hranici na hraně

01das

Realizace projektu česko-polské spolupráce partnerů města Moravská Třebová, Gminy Bystrzyce Klodzke a obce Dolní Morava, spolufinancovaného Evropskou unií, se blíží zdárně ke konci. Aktivní sportovci a bikeři se mohou těšit na skvělé zážitky, které jim nově nabízí pumptrack a 13 km dlouhý Singltrek Moravská Třebová, adrenalinová dráha ve sportovním areálu na Dolní Moravě, 4 km singletracků v oblasti Petla Stronie a infrastruktura na Gorze Parkowe v Polsku.

Slavnostní otevření sítě singletracků proběhne v Moravské Třebové v sobotu 18. září. „Moravská Třebová je vedoucím partnerem celého projektu a proto jsme rádi, že slavnostní ceremoniál zahájíme v našem městě. Společně s bikery a partnery projektu vyzkoušíme pilotní jízdu na moravskotřebovském Singltreku a na kolech budeme pokračovat do Dolní Moravy, kde otestujeme adrenalinovou sportovní dráhu. Druhý den pilotní jízdu zakončíme na polské straně v Bystrzyci Klodzke. Pojedeme v dresech a s odznakem projektu, které kromě map a dalších drobných propagačních předmětů obdrží všichni, kdo se přidají. Chci poděkovat všem partnerům, kteří se podíleli na úspěšné realizaci tohoto mezinárodního projektu,“ uvádí starosta Miloš Mička.

„Mottem projektu Na hranici na hraně je vícedenní sportovní a adrenalinový produkt na hranici Čech, Moravy a Klodzka a současně výzva na hraně vlastních dovedností a vytrvalosti cyklisty v krásné přírodě. To vše na trase mezi novým Singltrekem Moravská Třebová, přes spojky na adrenalinovou překážkovou dráhu na Dolní Moravě s možností přenocování a s pokračováním přes polské singletracky do Bystrzyce Klodzke. Lze jet i opačným směrem. Při obdržení čtyř razítek ze všech lokalit do karty bikera získají účastníci pro sebe a svůj doprovod zajímavé slevy a vstupy zdarma. Vše bude uvedeno na webových stránkách www.singletrackglacensis.eu. Nová nabídka bude také jistě hojně využita místními občany. Projekt je součástí mnohem větší sítě v česko-polském příhraničí pod značkou Singletrack Glacensis se stovkami kilometrů tras, což je již evropsky zajímavá nabídka,“ uvedla manažerka projektu Renata Šedová.

Singltrek Moravská Třebová nabízí další možnost sportovního vyžití pro širokou veřejnost každé výkonnostní úrovně včetně dětí. Traily jsou podle obtížnosti barevně odlišeny na červené (středně obtížné), modré (lehké) a zelené. Ty vedou rekreačním areálem Knížecí louka a díky nenáročnému profilu jsou určeny pro každého, zejména pro děti. Nástupním místem pro všechny cyklisty je parkoviště pod zámkem. Odtud mohou vyrazit směrem do Pekla, kde začínají modré (lehké) traily, nebo přes Knížecí louku k retenční nádrži, kde začínají červené (středně obtížné) traily. „Do procesu příprav celého projektu jsme zapojili i veřejnost. Obyvatelé města mohli v květnu letošního roku na sociálních sítích města navrhovat názvy pro jednotlivé dílčí úseky tratí v lese pod rozhlednou Pastýřka,“ vysvětluje starosta Miloš Mička.

Pumptrack se nachází přímo pod nástupním místem na traily. Jedná se o uzavřený, uměle

vytvořený okruh s asfaltovým povrchem a celkovou délkou 255 m. Vlny a klopené zatáčky umožňují udržovat, nebo dokonce zvyšovat rychlost pumpováním. Trať nabízí uživatelům nejen zábavu, ale i zdokonalování technických i jízdních dovedností na kole. Do pohybu se zapojuje celé tělo a je to tedy zábavný prostředek pro zlepšování fyzické kondice. Výstavba singletracků i pumptracku je z 90 % finančně podpořena z dotačního programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Program slavnostního otevření sítě singletracků Na hranici na hraně

Moravská Třebová

10:00 hod. – zahájení, proslovy – parkoviště pod moravskotřebovským zámkem

11:00 hod. –pilotní jízda na Singltreku Moravská Třebová, následuje odjezd na Dolní Moravu

13:00 hod. – cyklistický závod pro děti na Singltreku na Knížecí louce

13:00-16:00 hod. – dopravní hřiště pod záštitou Městské policie Moravská Třebová

14:00 hod. – ukázka jízdy od profesionálního jezdce Jiřího Coufala na Pumptracku

14:30 hod. – přednáška Jiřího Coufala a Jiřího Ježka – bezpečnost, ukázka vybavení na Pumptrack a Singltrek

16:00 hod. – druhá ukázka jízdy Jiřího Coufala, Pumptrack