TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Rybí festival se v Dobříši uskuteční už tuto sobotu.Kuchařští mistři představí tradiční i neotřelé receptury

Rybí festival se v Dobříši uskuteční už tuto sobotu.Kuchařští mistři představí tradiční i neotřelé receptury

rybi-festival-24

O tom, že sladkovodní ryby zdaleka nepatří pouze na štědrovečerní stůl, se i tento rok přesvědčí obyvatelé Dobříše na tradičním Rybím festivalu. Třetímu ročníku oblíbené akce bude patřit sobota 6. května na prostranství před prodejnou ryb z produkce firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o.

Návštěvníci festivalu ochutnají gurmánské speciality z českých ryb z místních sádek. Od oblíbeného kapra na několik způsobů až po méně populární, avšak velmi chutné ryby, jako je amur, sumec, štika, siven, pstruh, okoun nebo candát. „Jsou chutné, zdravé a hlavně naše české. Chceme lidem ukázat, že česká ryba není jen kapr v trojobalu. Že rybí maso lze připravit tak, že se z něj stane zamilovaná pochoutka,“ říká ředitel firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o. Michal Pernica.

Uplynulé dva ročníky rybího festivalu se podle jeho slov setkaly s velkým zájmem návštěvníků, který překonal očekávání a vnuknul pořadatelům impuls k dalším inovacím a rozšíření programové nabídky.

Jak tradiční, tak i méně známé a neotřelé pokrmy z ryb připraví na festivalu přímo před zraky návštěvníků zkušení kuchařští mistři. Jan Leitl, kuchař a kontrolor kvality pokrmů v FC Viktoria Plzeň a současně odborník na molekulární gastronomii, vystoupí se svojí kuchařskou show od 10:10. Na něj od 11:15 naváže vítěz televizní kuchařské soutěže Na Nože Robert Zatloukal. Mezi gurmánským programem zpříjemní festivalovou atmosféru hudební vystoupení a krátké vzdělávací bloky, při kterých se přítomní zdokonalí v čepování piva, osvěží si zásady správného stolování či zjistí, s jakými víny lze rybí pokrmy nejlépe kombinovat.

Po celý den bude na místě probíhat soutěž šesti zúčastněných restaurací, jejichž kuchaři pro návštěvníky připraví ochutnávky rybích specialit. Ti poté prostřednictvím hlasovacích kupónů vyberou, který pokrm jim nejvíce chutnal a na konci dne vyhlásí pořadatelé nejlepší jídlo i nejlepší restauraci. „Pestrá nabídka soutěžních menu je pro návštěvníky jedním z největších taháků. Velmi mě těší, že se mezi tak širokou a kvalitní konkurencí neztratil ani náš stánek a kapří hranolky patří mezi nejžádanější pochutiny na celém rybím festivalu,“ podotýká Michal Pernica.

Z festivalu si návštěvníci vedle gurmánského požitku mohou odnést také živou rybu – k zakoupení budou po celý den ve zdejší prodejně. K dispozici budou také stánky s regionálními produkty, potravinami, dochucovadly a nápoji. Nudit se nebudou ani děti, pro které je připraven bohatý doprovodný program s atrakcemi jako dětský ráj, malování na obličej či fotobudka s rybářským zátiším.

Rybí festival v Dobříši otevře své brány v 10:00, konec akce je předpokládán kolem 17:00. Vstupné na Rybí festival je 20 Kč, děti do 130 cm a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma. Více informací na www.rybifestival.cz.