TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Rodinné setkání Thurn-Taxisů na zámku Loučeň První setkání potomků starobylého rodu od roku 1945

Rodinné setkání Thurn-Taxisů na zámku Loučeň První setkání potomků starobylého rodu od roku 1945

taxt

Na základě pozvání současné jednatelky a.s. Loučeň, paní Kateřiny Šrámkové, se zde o víkendu 23. - 24. září sešli členové starobylého evropského šlechtického rodu Thurn-Taxis. Loučeň byla od roku 1809 do roku 1945 rodinným sídlem česko-německé větve tohoto rodu. Podnětem k setkání bylo desáté výročí od znovuotevření zámku pro veřejnost a dvě stě let od narození knížete Huga Maximiliana Thurn-Taxise. Jeho syn, kníže Alexander a vnuk Erich vybudovali z panství významné hospodářské centrum.

Díky rozvoji zemědělství, lesnictví, vodohospodářství, cukrovarnictví a investic do budování železnic, patřili Thurn-Taxisové do roku 1945 k největším zaměstnavatelům v regionu. V době, kdy předci rodiny Thurn-Taxisů na zámku žili, byla Loučeň hospodářko-průmyslovým centrem regionu. Panství a přilehlá pole, lesy i cukrovar dávaly práci mnoha lidem. Někteří členové rodiny pamatují na svoje šťastné dětství a dobu do začátku druhé světové války, prožité na zámcích Loučeň, Mcely a Lysá nad Labem. Současní majitelé zámku Loučeň považují za velikou poctu to, že příslušníci rodiny přijali jejich pozvání a viděli, s jakou pokorou je přistupováno k revitalizaci jejich bývalého sídla. To, jak se toto dílo daří, mohli posoudit například Antonín Bořek-Dohalský (Česká republika), Tomáš Czernin (Česká republika), Viktor Thurn und Taxis (Rakousko), Andreas Thurn und Taxis (Rakousko), Connie della Torre e Tasso (USA), Gaetano Oehmichen (Německo). Setkání rodiny na Loučeni podpořil i Dominik kardinál Duka, který osobně sloužil slavnostní mši.

„Je nám skutečně velkou ctí přivítat na zámku členy rodiny Thurn-Taxis, spřízněné mimo jiné s mnoha evropskými královskými rody. Zhmotnili jsme historii v hmatatelnou skutečnost, psala se novodobá historie Loučeně,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka a.s. Loučeň. „S jednotlivými členy rodiny jsme dlouhé hodiny hovořili o mnohasetleté historii jejich rodu. Historie erbů na zdech jakoby obživla. Jedná se vesměs o úžasné lidi, kteří jsou s českou historií a kulturou velice úzce spjati.

Osobně se domnívám, že je podstatné na společnou historii nezapomínat. Nejedná se o posledních padesát let. Jedná se o staletí, po která podobná panství jako Loučeň byla ekonomickým i kulturním centrem příslušného regionu,“ dodává Kateřina Šrámková. „Členové rodiny velice srdečně děkují paní Šrámkové a jejího týmu za přátelské přijetí. Děkují rovněž starostovi Loučeně panu Vinšovi a starostce Mcel paní Bešíkové,“ uvádí Viktor Thurn und Taxis. „Obzvláště poctěni jsme byli návštěvou Dominka kardinála Duky, který sloužil slavnostní mši. S velkou radostí vidíme, že zámek Loučeň žije a stále tak připomíná rodinu Thurn-Taxis a jejich dílo. Přesto zůstává tolik otázek otevřených.

Známe například jen velmi málo osudy lidí z tohoto regionu po roce 1945. Pro nás je návštěva Loučeně návratem ke kořenům a k evropskému normálu, kdy hranice pro občany Evropany, jejich ideje, názory a bytí nejsou nepřekročitelnou překážkou jako v minulosti,“ dodává Viktor Thurn und Taxis.

Rodina navštívila i další místa, která jsou historicky s rodinou Thurn Taxis spjata - zámek Mcely, cukrovar v Dobrovici, kostel a rodinnou hrobku v Sýčině u Dobrovice.