TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Procestujte Liberecko křížem krážem

Procestujte Liberecko křížem krážem

foto 2.2284542

Počasí je jako stvořené k tomu, abychom se sbalili, nazuli tenisky, namazali svačiny a vyrazili vstříc objevování české přírody, památek, rozhleden nebo hradů a zámků. Protože, jak víme, Čechy skýtají tolik krásných míst, které stojí za to objevit, zažít nebo tam zkrátka jen tak vyrazit a udělat si pořádné selfie.

A tak pojďte do severních Čech, do Liberecka a procestujte tuto oblast doslova křížem krážem. S kým? S těmi nejbližšími, rodinou, partnerem nebo kamarády. A jak? Co třeba autem, které jste ještě nikdy neřídili? Nebo takovým, co máte vysněné? Carsharingová služba HoppyGo totiž takové sny umí celkem lehce plnit.

A kam se tedy vydáme?

Geologická stezka Kamenná tvář

V říjnu 2013 se v obci Raspenava otevřela zcela nová geologická stezka tvořící dvanáct kamenů - hornin, které pocházejí z místních Jizerských hor. Stezka je kromě turistů určena také dětem a studentům. Je ale také skvělým místem pro všechny, kteří se chtějí něco dozvědět o historii Jizerských hor nebo pro fandy hornin a nerostů.

Stezka vede podél cesty u chaty Zátiší v délce 30 metrů, na žlutě značené trase z Frýdlantu na Skalní hrad. Skládá se z dvanácti nejtypičtějších nerostů a hornin Jizerských hor. Každý z kamenů je na stezce opatřen plastovou cedulí s příslušnými informacemi a mikroskopickým snímkem. Nejstarší horninu na geologické stezce představuje žula. Jednotlivé kameny jsou na vršku vybroušeny, aby byla detailně vidět jejich struktura. Jeden z kamenů pochází přímo z novoměstské štoly. Je to pyrhotin, jehož výskyt je u nás spíše vzácný a jde o kámen, který smrdí sírou.

Hrad a zámek Frýdlant

Co by to bylo za poznávání, kdyby člověk nenavštívil alespoň jeden hrad, zámek nebo třeba zříceninu?! Hrad a zámek Frýdlant se řadí mezi nejnavštěvovanější historické objekty u nás. Původní gotický hrad byl během staletí přestaven na renesanční zámek, který skýtá rozsáhlé sbírky.

Ještěd

Během cestování po Liberecku byste sami, anebo s dětmi nebo partou přátel neměli minout ani dominantu Liberce – Ještěd. Historie tohoto místa ve výšce 1012 metrů nad mořem je rozsáhlá a sahá až do roku 1838, kdy zde byl jako první vystaven Rohanský kámen na památku návštěvy Adély Rohanové. Za zmínku ale stojí rok 1968, kdy po okupaci Československa odtud 25. – 27. srpna vysílalo provizorní televizní Svobodné studio Sever.

Dnešní podoba Ještědu je ale spojena se jménem architekta Karla Hubáčka. Ten se mohl od roku 1969 chlubit prestižní Perretovou cenou Mezinárodní unie architektů za novou stavbu Ještědu ve tvaru hyperboloidu. Ke slavnostnímu otevření nového hotelu a vysílače ve tvaru rotačního hyperboloidu bylo přistoupeno 21. září 1973. Od té doby patří Ještěd k významným a vyhledávaným místem, kam si můžete nejen vyšlápnout „po svých“, ale také vyjet lanovkou.

Rozhledna Černá studnice

A jedeme dál! Sedněte do auta a vyrazte do Smržovky, kde stojí 26 metrů vysoká žulová rozhledna, která byla postavena v letech 1904-5 Německým horským spolkem podle plánů známého architekta R. Hemmricha. Její součástí je i turistická chata. Z vrcholu rozhledny je krásný pohled nejen na Smržovku, Jablonec a liberecký Ještěd, ale i na vzdálenější Krkonoše či Český ráj.

Protržená přehrada

Jan Svěrák ve své nejnovější knize Strážce nádrže právě na tuto přehradu v Desné vzpomíná. Přehrada na řece Bílé Desné leží u obce Desná, v nadmořské výšce 806 m. Její stavba byla dokončena v roce 1915, ale hned v září následujícího roku došlo k jejímu protržení.

To mělo katastrofické následky, jelikož povodňová vlna způsobila nejen obrovské materiální škody, ale vyžádala si i 65 lidských životů. Jedná se o unikátní zbytky protržené přehrady, jejíž nevhodná technologie stavby po katastrofě sloužila pro bezpečnější výpočty dalších přehradních konstrukcí, budovaných po roce 1916. V roce 1996 byla prohlášena za kulturní památku. Dodnes se z hráze dochovala šoupátková věž, zbytky hráze a podzemní štola, kterou se odváděla voda do sousední nádrže Souš.

Příhrazské skály

Milujete-li pěší turistiku a jedinečnou krásu skalních měst, neměli byste během svého „výletování“ minout Český ráj a Příhrazské skály. Toto skalní město vzniklo kdysi dávno navrstvením naplavenin v době, kdy odsud ustupovalo moře.

Jedním z nejzajímavějších míst jsou Kobylí hlava a Studený průchod. Tato část je dlouhá sto metrů a stěny mají výšku až patnáct metrů. Svůj název si Studený průchod získal oprávněně, neboť i v parném létě je zde příjemný chládek a sníh zde roztaje až ke konci jara, kdy již v okolí dávno žádný není.

A jak sem vyrazit?

Chcete, aby byl váš výlet jedinečný, aby se vás do auta vešlo co nejvíce nebo chcete rovnou v autě i přespat a vaše městské „vozítko“ není na takové akce to pravé? V tom případě využijte carsharingovou službu HoppyGo. Díky této platformě si můžete snadno půjčit jakékoli z 1 500 aut, a to přímo od majitele.