TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Pozvánka: Výstava pro všechny smysly

Pozvánka: Výstava pro všechny smysly

v zti indick mango

V říjnu Botanická zahrada hl. m. Prahy slavnostně zahájila tradiční výstavu pro všechny smysly, kterou pořádá už po třiadvacáté. Patronem letošního ročníku se stal herec Jan Potměšil. Výstava tentokrát vznikla v mezinárodním týmu v rámci evropského programu Erasmus+ ve spolupráci s kolegy z botanických zahrad z Polska, Maďarska a Švédska.

I díky speciálnímu zvukovému průvodci se promění v neobvyklý zážitek. Víte, jak voní parazitická rostlina s největším květem na světě – exotická raflézie? Přijďte si přivonět do trojské botanické zahrady od 12. do 28. října denně od 9.00 do 17.00 hodin. Výstava se koná ve výstavním sále v Ornamentální zahradě a je přístupná v rámci běžného vstupného do venkovních expozic.

Výstavy pro všechny smysly

Živé organismy mezi sebou v přírodě vytvářejí různorodé vztahy a vazby. Jaké jsou a jak fungují? To prozradí originální výstava pro všechny smysly, kterou porádá trojská botanická zahrada. "Tato výstava interaktivní a zábavnou formou představuje konkrétní typy vztahů mezi rostlinami a dalšími živými organismy. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jak rafinovaný může být u rostlin příjem živin, jak mohou lákat své opylovače, nebo že si některé rostliny vydržují i osobní mravenčí armádu. K vidění budou zajímavé rostliny a modely, které si zájemci budou moci osahat, nebo exponáty, kde bude možné zapojit čich a chuť!" říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. V loňském roce výstavu pro všechny smysly navštívilo více než 2 500 návštěvníků.

Nejsi nikdy sám aneb Tajemství symbiózy

V uplynulých letech se návštěvníci díky výstavám pro všechny smysly mimo jiné seznámili s rostlinami v životě indiánů, poznali vztah rostlin a včel a cestovali od hladiny moří až po střechu světa. Letošní výstava popisuje různorodé a fascinující vztahy mezi živými organismy v přírodě. „Nedílnou součástí výstavy jsou i speciální modely. Letos jsme pro návštěvníky připravili například model největšího květu světa, květu tropické raflézie, nebo pasti masožravé láčkovky, kterou využívá tropický netopýr jako svůj „spacák“. Zkrátka, symbióza v nejpodivnějších formách, soužití dosud nepoznaných organismů,“ zve na výstavu Klára Lorencová, spoluautorka výstavy a kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Výstavy pro všechny smysly

Botanická zahrada hl. m. Prahy pořádá tyto speciální výstavy, které přibližují různé aspekty přírody nejširší veřejnosti, návštěvníky se specifickými potřebami nevyjímaje, už 22 let. „Výstavu si návštěvníci mohou prohlédnout samostatně, nebo v doprovodu proškoleného průvodce, který zároveň dokáže poskytnout asistenci osobám se specifickými potřebami. Zájemci si mohou zapůjčit klapky na oči a speciálního zvukového průvodce. Ten je výstavou provede s využitím autentických zvuků, komentáře a pokynů. Projít si výstavu bez použití zraku je pro většinu návštěvníků mimořádný zážitek,“ vysvětluje Eva Novozámská, spoluautorka výstavy a metodička vzdělávání Botanické zahrady hl. m. Prahy. Exponáty jsou uzpůsobeny tak, že zaujmou hmatově, sluchově, čichově, a dokonce i chuťově. Doprovázejí je popisky jak v černotisku, tak v Braillově písmu.

Botanická zahrada – vstupte

Botanická zahrada hl. m. Prahy se zpřístupnění expozic nejširší veřejnosti včetně návštěvníků se specifickými potřebami věnuje více než dvacet let. Pochlubit se může unikátním informačním a navigačním systémem pro nevidomé návštěvníky, který jim umožňuje samostatný pohyb ve venkovních expozicích. Zaměstnanci jsou pravidelně proškolováni pro práci s návštěvníky se specifickými potřebami a zahrada je držitelem certifikátu Přátelská místa Červeného kříže. Kromě výstav pro všechny smysly nabízí i další vzdělávací aktivity, které jsou otevřené opravdu všem. „Zpřístupnění zahrady nejširší veřejnosti, včetně návštěvníků se specifickými potřebami, představuje v Botanické zahradě hl. m. Prahy důležité téma, kterému se věnujeme více než dvacet let. Za tu dobu naši snahu podpořila celá řada institucí i jednotlivců. A my jim za to upřímně děkujeme,“ říká Jarmila Skružná, spoluautorka výstavy pro všechny smysly a kurátorka trojské botanické zahrady.

Od roku 2016 zpracovává tým zaměstnanců botanické zahrady ve spolupráci se zahraničními partnery projekt v rámci programu Erasmus+ Evropské unie nazvaný Botanical Garden: COME IN! VSTUPTE! KOM IN! WEJDŹ! GYERE BE! Spolupodílejí se na něm týmy z Botanické zahrady v Göteborgu (Švédsko), Botanické zahrady Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani (Polsko) a Maďarské asociace arboret a botanických zahrad. „Ke sdílení našich dlouholetých zkušeností nás motivoval zájem kolegů z botanických zahrad celé Evropy, kteří byli našimi aktivitami doslova uchváceni. Nyní společně pracujeme na metodice práce s návštěvníky se specifickými potřebami v botanických zahradách, pořádáme letošní výstavu pro všechny smysly a připravujeme mezinárodní konferenci, která se koná příští rok v polské Poznani,“ dodává Jarmila Skružná.

Na co se můžete ještě těšit…

V letošním roce otevřela trojská botanická zahrada již dvě zastavení speciální Vonné stezky. Ta umožňuje poznání světa rostlin nejen zrakem, ale také čichem. První zastavení se nachází ve skleníku Fata Morgana a jeho součástí je i unikátní parfém Fata Morgana No. 1., který si zde mohou zájemci take zakoupit! Druhé zastavení najdou návštěvníci u Rozária v severní části venkovních expozic. V následujících letech k nim postupně přibydou další.

Kalendář akcí Botanické zahrady Praha říjen – listopad 2018

Procházky zahradou s odborníkem

vybrané soboty, 14.00 a 16.00, Venkovní expozice Sraz u pokladny v ul. Nádvorní

13. 10. Tomáš Vencálek – Javory, podzimní barvy

Dýňový podzim do 21. 10. Ornamentální zahrada

Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, a botanická zahrada vám tuto paletu přiblíží na již třinácté výstavě dýní. Kromě ukázek kultivarového sortimentu tykvovitých rostlin se již tradičně můžete těšit na bohatá aranžmá z dýní letos v duchu pohádek.

Nikdy nejsi sám aneb Tajemství symbiózy

12. – 28. 10.

9.00–17.00

Další ročník výstavy, na které využijete všechny smysly, vás seznámí s tajemnými vztahy v přírodě jak mezi rostlinami, tak i mezi rostlinami a živočichy. Všech exponátů je dovoleno se nejen dotýkat, ale některé budete moci i ochutnat nebo si k nim přivonět. Opět nebude chybět zvukový průvodce a popisky v Braillově písmu. K dispozici je i průvodcovská služba. Rezervace prohlídky s průvodcem předem na e-mailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Letošní výstava vznikne díky spolupráci se zahraničními partnery ze Švédska, Maďarska a Polska v rámci projektu Erasmus+ KA2, viz www.garden-comein.com.

Dýňové hrátky 20. – 21. 10. Stráň

Přijďte do botanické zahrady popustit uzdu své fantazii a tvořivosti a vytvořte si z dýní skřítky, postavičky či dekorace. Tvořit může každý, záleží pouze na zručnosti a tvůrčí odvaze. Výtvory si lze odnést s sebou domů.

Halloween

31. 10.

16.00–19.00

Ornamentální zahrada

Dlabání dýní v období Dušiček je starou keltskou tradicí, pokračovat v ní můžete i v botanické zahradě. Dýně bude možné zakoupit přímo na místě. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a drobné úkoly. V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod s rozsvícenými dýňovými lampiony. Během odpoledne a večera bude také možnost zakoupit v občerstvení špekáček, opéct si ho a posedět u ohně. S sebou si nezapomeňte vzít oblečení, které je možné umazat, lžíci a nůž na dlabání.

Svatomartinský přípitek

11. 11.

od 11.00

Vinice sv. Kláry

Přijďte i letos ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak tajemství kvality nového ročníku.

Adventní tvoření

24. – 25. 11.

10.00–16.00

Zázemí administrativní budovy

Vánoce jsou svátkem klidu a pohody a všichni se na ně dlouho těšíme a připravujeme. Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro své blízké. Podrobnější informace na www.botanicka.cz.

 

PR manažerka pro externí komunikaci e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil: 602 200 445