TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Podzimní tip na výlet do Plzně: Open air Prodaná nevěsta, velkolepé oslavy jubilea republiky, pivní festivaly a další lákavé akce

Podzimní tip na výlet do Plzně: Open air Prodaná nevěsta, velkolepé oslavy jubilea republiky, pivní festivaly a další lákavé akce

pivn festival v plzni 2

S koncem léta v Plzni turistická sezona rozhodně nekončí! V září a říjnu se v západočeské metropoli bude dít řada zajímavých akcí. V pátek 7. září v 19:30 ožije legendární komická opera Prodaná nevěsta v klasické verzi z roku 1870, s atmosférou a v kulisách blízkých těm, v jakých si ji představoval sám Bedřich Smetana.

Náměstí Republiky v centru Plzně zaplní rozlehlá scéna, selský trh, živá zvířata, Jeník, Mařenka, Vašek, Kecal a další aktéři nejznámější české opery v tradičních krojích, tančit se bude polka i skočná. Vstup je zdarma. Nevšední uvedení Prodané nevěsty pod širým nebem je součástí plzeňských oslav 100. výročí vzniku republiky.

Plzeň je právem vnímána především jako město piva. Ve znamení lahodného zlatavého moku se odehraje dvoudenní festival minipivovarů Slunce ve skle 21. – 22. září. Na původní selské návsi v pivovarském dvoře v Černicích se každoročně představují desítky domácích a zahraničních minipivovarů, připraveny jsou různé pivní soutěže a hudební vystoupení. Oslavy uvaření první várky světoznámého ležáku Pilsner Urquell, které před 176 lety změnilo zavedené pořádky ve vaření piva, nadchnou bohatým hudebním programem přímo v areálu legendárního pivovaru. Pilsner Fest 6. října nabídne ochutnávky, koncerty i slavnostní hromadný přípitek. Přehlídka česko-bavorské kulturní spolupráce Treffpunkt od 19. do 21. října promění prostor DEPO2015 v jednu velkou pivní zahrádku. Podávat se budou tradiční bavorské pokrmy, zazní bavorská hudba, ukázky z tamější literatury a mnoho dalšího.

Vrcholnou akcí celoročních připomínek 100. výročí vyhlášení samostatného Československa bude třídenní program Plzeňské oslavy vzniku republiky 26. – 28. října. Řada turisticky atraktivních míst bude výjimečně, na počest mimořádného jubilea, přístupných zdarma nebo za symbolických 28 korun. V plzeňské radnici bude vystaven originál rukopisu písně Kde domov můj z roku 1834, dnešní státní hymny. Nebude chybět ohňostroj, průvod světel s lampiony v barvách trikolory a bohatý kulturní program.