TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Podzimní cyklovýlety lze na Třeboňsku spojit s návštěvou výlov

Podzimní cyklovýlety lze na Třeboňsku spojit s návštěvou výlov

0birnenkorb-mostviertel--d

Třeboňsko je místem jako stvořeným pro podzimní dovolenou. Zdejší rovinatá krajina protkaná světově unikátní rybniční sítí je skutečným rájem všech milovníků pěších a cyklistických výletů. U hrází rybníků současně startují hlavní výlovy, které jsou v této oblasti každoročně mimořádně oblíbenou a atraktivní událostí. A to už je důvod k návštěvě. Nehledě k tomu, že až do konce listopadu lze prostřednictvím voucheru z webu Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) www.dovolena.jiznicechy.cz získat ubytování se slevou a třeba i vyhrát pobyt zdarma.

„Výlovy rybníků jsou jedinečnou podívanou, za níž jezdili na jih Čech před covidem desítky tisíc návštěvníků nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Letos, stejně jako loni sice z důvodů protiepidemických opatření rybáři zrušili veškerý doprovodný program, včetně například komentovaných exkurzí na sádkách, ale lovit samozřejmě budou. Na ryby, především kapry z jihočeských rybníků čekají v celé Evropě. Návštěvníci výlovů se budou muset obejít bez ochutnávek a prodejních stánků, ale o unikátní přírodní divadlo rozhodně nepřijdou,“ uvedl ředitel JCCR Petr Soukup.

Na Rožmberk od 11. do 14. října

Každý to už alespoň v televizi někdy viděl. Zpravidla už za svítání nasedají pod hrází u hlavní výpusti muži v gumových oblecích do lodí, aby roztáhli síť přes loviště. Nevod objímá v půlkruhu loviště a rybáři ho začínají stahovat. Takzvaní hajní jdou kádištěm, pěšáci bahnem. Na tvářích všech je znát, jakou sílu musejí vynaložit na stažení sítě. Pak už „balík“ s rybami směřuje ke kádišti, kde je rybáři třídí. Stejná podívaná se zde na podzim opakuje staletí.

„Nejatraktivnější je už tradičně výlov Rožmberka, největšího českého rybníka, který za normální situace navštívilo až 40 tisíc lidí. Z důvodu mimořádných opatření bohužel nebude jeho výlov probíhat jako společenská akce a lovit se bude ve všední dny od 11. do 14. října. Celkem Rybářství Třeboň plánuje v průběhu podzimu vylovit cirka 250 rybníků. Na programu mají mimo jiné ve dnech 25. až 26. října rybník Spolský, 3. listopadu rybník Schwarzenberg, od 9. do 11. listopadu Svět nebo od 15. do 17. listopadu rybník Bošilecký,“ uvedla produktová manažerka turistické oblasti Třeboňsko Barbora Bicková.

Projížďky mezi rybníky

Mezi nejoblíbenější rekreační aktivity na Třeboňsku patří nepochybně cykloturistika. Zdejší rovinatá krajina s rozlehlými borovými lesy, staletými hrázemi rybníků a malebnými vesničkami nabízí pro

cykloturistiku ideální podmínky. Obdivovat nejrůznější zákoutí této unikátní krajiny umožňuje kvalitní a hustá síť dobře značených cyklistických tras.

„Malebnou oblast rybníků v okolí města Třeboně ideálně mapují například naučné cyklistické stezky Okolo Třeboně či Rožmberk. Širší okolí pak například trasy K rybníkům a pískovnám na Třeboňsku, K rybníkům a pískovnám na Vitorazsku nebo K rybníkům a pískovnám na Veselsku,“ doplnila Bicková. Podrobný popis nejzajímavějších cyklotras na Třeboňsku nabízí stránky www.jiznicechy.cz/tipy-na-vylet .

„Zájemci o podzimní návštěvu jižních Čech si mohou konkrétní místa svého pobytu vybrat pohodlně s různými slevami a bonusy už nyní na našem webu: www.dovolena.jiznicechy.cz . Poslední noc se slevou je možné objednat z 29. na 30. listopadu,“ konstatovala vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Polášková. Na uvedeném webu pod odkazem „Informace“ lze také nalézt jednoduchý návod, jak postupovat při zapojení do soutěže o devět podzimních pobytů na jihu Čech zdarma a hlavní cenu, kterou bude dovolená na rok 2022 v hodnotě 20 tisíc korun.

Třeboňsko je zajímavé svou architekturou, historií a podmanivé svými přírodními krásami. Mimořádné přírodní hodnoty vedly v roce 1977 k zařazení Třeboňska do sítě biosférických rezervací UNESCO a v roce 1979 pak k vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Mezi jeho nejatraktivnější turistické zajímavosti Třeboňska patří Slatinné lázně Třeboň, soběslavsko-veselská blata, záplavové mosty u Staré Hlíny, vodáky oblíbená řeka Lužnice, rybníky, cyklostezky a naučné stezky, zámky v Třeboni, Stráži nad Nežárkou, pískovny, města Třeboň, Veselí nad Lužnicí, České Velenice, Suchdol nad Lužnicí, církevní památky, Schwarzenberská hrobka, pivovar Regent a mnoho dalších. Návštěvníci oblasti, turisté, rybáři, cyklisté, vodáci i lázeňští hosté, dnes obdivují kraj, kterému vévodí stříbřité hladiny rybníků a modré stuhy potoků a řek. Třeboňsko je přímo stvořené pro aktivní rodinnou dovolenou. Více o Třeboňsku lze nalézt na webových portálech: www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti/tr-trebonsko, www.regiontrebonsko.cz, nebo na facebooku: www.facebook.com/TuristickaOblastTrebonsko .