TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Obří měsíc i další lákadla rozsvítí poslední březnový víkend Plzeň v rámci festivalu BLIK BLIK

Obří měsíc i další lákadla rozsvítí poslední březnový víkend Plzeň v rámci festivalu BLIK BLIK

02 blik blik 2019 muzeum msce

Letošní Festival světla BLIK BLIK oslaví páté narozeniny a 50 let od přistání člověka na Měsíci. Právě sedmimetrový měsíc bude největším lákadlem letošního ročníku. Co dalšího festival chystá? Letos provede návštěvníky městem od DEPO2015 až k Pivovarskému muzeu.

Instalace Museum of the Moon (Muzeum Měsíce) britského umělce Luka Jerrama viděly po světě již miliony diváků a 29. a 30. března bude k vidění v Plzni. Procházka festivalem světla začíná právě u něj, v autobusové hale DEPO2015, ve stejném prostoru budou k vidění i další tři instalace. Dvě z nich, Klikyháky I a II na sebe přirozeně navazují a jejich autor Michal Škapa je umístil jak do venkovních, tak vnitřních prostor Depa. V hale Klempírna bude také možné zhlédnout dílo indického umělce Mantu Dase s názvem Between Sight and Insight.

Z Depa vede trasa ulicí Antonína Uxy směrem k „Myší díře“, podchodu, který slouží také jako galerie Fresh Art Gallery, a dále do Škroupovy ulice k Rašínovu domu, sídlu Plzeňského kraje. Cestou bude k vidění velkoplošná projekce i světelná instalace studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, která se věnuje výročí 30 let od sametové revoluce. Přímo na Rašínově domě pak budou moci návštěvníci sledovat mapping Sen o měsíci. Těsně před historickým centrem, ve Škroupově ulici, ještě budou moci nahlédnout do dvorků, kde na ně bude čekat venkovní instalace Tajemná zahrada.

V samotném centru bude možnost občerstvit se u Inspiral Baru a při usrkávání teplého nápoje pozorovat světelný design Moetïvï Mural nebo počítat padající hvězdy. Na náměstí Republiky pak diváky přivítají Návštěvníci, osmimetrové osvětlené loutky, a dvorek na náměstí Republiky 12 rozsvítí Spacelights, světelné objekty připomínající zvětšené houby či dřevo. Poslední zastávkou pak bude Pivovarské muzeum, kde zakotví Pivní monument II, pocta bednářskému řemeslu z dílny Benedikta Tolara.

Trasa festivalu BLIK BLIK měří přibližně 2 kilometry, její instalace se ale dají prohlédnout i v jiném pořadí, nebo se dají rozdělit i do obou dnů festivalu – pátku a soboty 29. a 30. března.

Venkovní instalace jsou přístupné zdarma. Souhrnné vstupné na všechny interiérové

instalace je 50 Kč a platí pro oba dny festivalu