TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Nová vláda mlčí, podnikatelům v cestovním ruchu hrozí krach

Nová vláda mlčí, podnikatelům v cestovním ruchu hrozí krach

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Vláda bez náhrady zrušila jedinou fungující podporu zaměstnanosti program Antivirus, protože kurzarbeit stále není ani notifikován. Současná situace tak drtí malé a střední podnikatele v cestovním ruchu, zejména ty, kteří pracují v organizovaném příjezdovém cestovním ruchu.


„Je s podivem, že vláda podle svého prohlášení chce podporovat zejména malé a střední podnikatele, přitom tři dny po prosincovém zpřísnění podmínek příjezdu zahraničních turistů, zrušila podporu Antivirus.“ uvádí Michal Veber, výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a doplňuje: „Obor, který je již dva roky v hluboké krizi, přišel i o poslední formu podpory. Podnikatelé tak budou nuceni propustit další kvalifikované zaměstnance a budou čelit existenčním problémům.“


Vláda zpřísnila podmínky k využití služeb i ke vstupu zahraničních turistů do České republiky. Směrem k podnikatelům, které tím omezuje, však mlčí. Zastavení podpory Antivirus, která pomáhala zvládat situaci v rámci zaměstnanosti, vyvolá další vlnu propouštění.


Podnikatelé, kteří k nám organizovaně dováží turisty ze zahraničí, jsou v krizi dva roky. Na vině není nedostatek turistů, kteří by měli zájem přijet, ale právě restrikce vyhlašované vládou. Ty neomezují jenom příjezd turistů, ale také návazné služby jako je ubytovaní, výlety v rámci České republiky, návštěvy muzeí a galerií nebo hradů a zámků či divadelních představení.


Kritickou situaci potvrzuje i Karel Výrut, předseda sekce incomingu Asociace a majitel agentury, která k nám vozila desítky tisíc turistů ročně: „Začátek krize jsme spolu s kolegy dokázali pokrýt z úspor z předkrizové doby, pak nám částečně pomohly podpůrné programy, ale ty skončily a museli jsme propouštět. Teď už nemáme z čeho zaměstnance zaplatit a budeme nuceni opět propouštět. Drtivá většina cestovních agentur, tak stojí před otázkou, zda za takové situace své podnikání neskončit.“


Malí a střední podnikatelé firem, jejichž celkový obrat se v roce 2019 blížil 6 miliardám a dnes je na necelých 300 milionech, byli nuceni propustit více než polovinu svých zaměstnanců a další třetině hrozí propouštění nyní. Výhled na nadcházející čtvrt rok je navíc pesimistický. Pokles poptávky je více než 95 procent a první nezávazné poptávky jsou až na velikonoční svátky. Nejedná se však o závazné rezervace.


„Ačkoliv mnoho malých a středních podnikatelů vkládalo do nové vlády velké naděje, situace je zatím jiná. Na začátku ledna jsme oslovili ministra Mariana Jurečku, který zrušení programu Antivirus navrhl, ministra Ivana Bartoše, pod kterého cestovní ruch patří a premiéra Petra Fialu s žádostí o rychlou pomoc, ale dosud nám nikdo z nich nereagoval a nevysvětlil, jak bude stát kompenzovat ztráty, které vlivem svých opatření způsobuje. Je na vládě, zda si můžeme dovolit další ztrátu v příjmu rozpočtu ve výši 177 miliard, které příjezdový cestovní ruch generuje.“ uzavírá Michal Veber.