TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Na Zámek Svijany přijede svatý Václav

Na Zámek Svijany přijede svatý Václav

0193 30a2596

Zámek Svijany se letos společně s Pivovarem Svijany opět zapojí do oslav Dnů českého piva, které se tradičně pořádají na počest oslavy patrona nejen českých zemí, ale i piva - svatého Václava. Svatováclavská slavnost na Zámku Svijany proběhne ve čtvrtek 28. září. Pro návštěvníky je připraven bohatý program a uvařena speciální várka svijanského piva DUX.

Brány zámku se během Svatováclavské slavnosti otevřou v 10 hodin a program bude probíhat až do 20 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na koncert známého českého folkového zpěváka Jana Vančury s kapelou Plavci a Máriem Bihárim, na středověkou rock-folkovou kapelu Tempus, dobové tance v podání taneční skupiny Ambrosia, tradiční jarmark, rukodělné dílny pro děti a mnoho dalšího. Chybět nebudou ani pivní soutěže o zajímavé pivní ceny.

Stejně jako při minulém ročníku přijede na koni i sám svatý Václav, na jehož počest letos poprvé pivovar uvařil speciální várku třináctistupňového speciálu DUX. Návštěvníci akce budou mít v rámci vstupného prohlídku zámku a jedno pivo nebo malinovku zdarma. Mohou se také objednat na komentované prohlídky Pivovaru Svijany, které budou probíhat za zvýhodněnou cenu 50 Kč po celý den.

Na Svatováclavské slavnosti bude slavnostně předána cena Památka roku 2016 Libereckého kraje udělovaná za projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Spolu se zámkem cenu získal i Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě.

Za Pivovar Svijany, který se v roce 2013 stal majitelem zámku a za podpory EHP a Norských fondů zdevastovanému zámku vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, převezme pamětní desku a finanční odměnu z rukou paní Květy Vinklátové, členky Rady Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Roman Havlík, ředitel pivovaru. „Vážíme si získaného ocenění Památka roku 2016 Libereckého kraje. Finanční odměna bude smysluplně použita na vybudování dětského hřiště v areálu zámku, které jsme plánovali již dříve,“ řekl Roman Havlík.

Svatováclavská slavnost bude letos pomyslně uzavírat zámeckou sezónu, ačkoli návštěvníci mohou zámecký areál i jeho vnitřní expozice navštěvovat až do konce října. Po celý rok je na zámku možné se ubytovat v nově vzniklém Hotelu Zámek Svijany***, který je ideálním místem nejen pro svatbu, či firemní akci, ale i pro strávení prodlouženého víkendu s rodinou, partnerem, partnerkou či přáteli.

Program svatováclavské slavnosti na Zámku Svijany

10:00 Otevření zámecké brány

10:30 Taneční vystoupení skupiny Ambrosia

11:00 Slavnostní naražení speciálního piva DUX

11:15 Módní přehlídka - pivní šaty

11:30 Pivní soutěž I

11:45 Šermířské vystoupení "O ruku bohaté vdovy" skupiny Alterum

12:00 Příjezd sv. Václava na koni

12:30 Taneční vystoupení skupiny Ambrosia

13:00 Pivní soutěž II

13:15 Šermířské vystoupení "Králík na smetaně" skupiny Alterum

13:45 Tanec markytánek v podání skupiny Ambrosia

14:15 Slavnostní předání ocenění Památky roku Libereckého kraje 2016

14:30 Pivní soutěž III

15:00 Folkrocková kapela Tempus

16:00 Pivní Olympiáda

16:30 Koncert Jana Vančury (Plavci) a Mária Biháriho (Bachtele)

-KONEC-

Zámek Svijany

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo letos v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu a vlastní zámecká restaurace.