TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Na kole kolem Kašperských Hor

Na kole kolem Kašperských Hor

aas

Šumava je ráj cyklistů! Vybrali jsme proto několik tras, na které se můžete vydat s dětmi, na romantickou cestu s partnerem, ale i takové, kde si dáte pořádně do těla!

„Kašperské Hory jsou ideální základnou pro turisty i cyklisty. Je tady toho spousta k vidění, najdete zde příjemné ubytování i restaurace. Unikátní jsou i v tom, že na náměstí se cítíte skoro jako ve městě a po pěti minutách jste prakticky v lese nebo na cyklostezkách, které jsou mnohem méně frekventované, než ty v NP Šumava,“ říká Sabina Kmecová, která vede hotel v Kašperských Horách.

(Nejen) s dětmi za bizony:

Na tomhle okruhu získáte v pedálech 18 km a čeká vás řada zážitků. Vyjedete z Kašperských Hor po modré směrem na Starou rejštejnskou, před Rejštejnem se dáte doleva na Červenou a čeká vás romantická jízda proti směru toku Losenice okolo pily Rejštejn, Červené i Karliny pily. Následuje mírné stoupání do vesnice Červená, odkud už pěkně sjedete k bizonům na Mlýn na rybníce. Až si odpočinete, vystoupáte ke křížku u Liščího vrchu a vydáte se zpět do Kašperských Hor.

Romantická hřebenovka:

I druhý okruh – kolem Žďánova – čítá nenáročných 18 km a začíná v Kašperských Horách. Jedete po silnici na Vimperk, odbočíte na Nezdice stoupáním směrem ke slavnému a neméně krásnému hradu Kašperk. Na vrcholu stoupání odbočíte po červené na lesní cestu k bývalé osadě Žďánov. Vrstevnicová cesta vás pak povede po hřebenovce kolem hory Žďánov (1 064 m n. m.) a na závěr sjedete kolem hájenky Nebe zpět do Kašperských Hor.

Panoramata pro všechny:

Tento 24km okruh vede z Kašperských Hor po zelené a červené cyklotrase přes Žďánov na Javorník, kde se můžete pokochat krásnými výhledy, sjedete do Nicova s pozdně románským kostelem sv. Martina a krásnými roubenkami, abyste po modré Klostermannově cestě vystoupali pod Milovský vrch. Při sestupu vás opět čekají nádherné výhledy do okolí, a to až k Amálině údolí a Zlatému potoku. Tady doporučujeme malinký odpočinek, protože do Kašperských Hor budete na závěr stoupat.

Zlatonosné říčky:

Zhruba 20 km pojedete podél krásných řek a říček. Začnete opět v Kašperských Horách, směr Tuškov, kde odbočíte na polní cestu na Opolenec, cestičkou mezi loukami sjedete k silnici směr Sušice a pak odbočíte k dětskému táboru Radost do Radešova. Za mostem už vás čeká řeka Otava, podél níž pojedete do Klášterského Mlýna a Rejštejna. Směrem na Červenou pojedete proti proudu říčky Losenice do Amálina údolí a tam se vydáte po lesní cestě proti proudu Zlatého potoka na Mlýn na rybníce a zpět do Kašperských Hor.

Na kole za Kelty:

Okruh o délce 21 km vede z Kašperských Hor na Žlíbek a Nezdice. Kousek pod parkovištěm u hradu Kašperk odbočíte pod lesem doleva po polní cestě, projedete vesnicí Klepačka a napojíte se na silnici směrem na Sušici. Zde se můžete osvěžit v přírodním koupališti. Ještě před osadou Kakánov odbočíte doleva a lesní cesta vás pak dovede pod vrch Sedla (902 m n. m.), které má bohatou keltskou minulost! Na rozhlednu na vrcholu vystoupejte raději pěšky. Zpět do Kašperských Hor se dostanete krásnou cestou přes Humpolec, Bohdašice a Tuškov.