TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Letošní nejočekávanější výstava ve skleníku Fata Morgana byla zahájena

Letošní nejočekávanější výstava ve skleníku Fata Morgana byla zahájena

00staen soubor 1

Nechte se okouzlit bohatstvím světa orchidejí. Zavítejte do skleníku Fata Morgana, kde dnes odstartovala letošní nejočekávanější výstava inspirovaná krásou rostlinného těla. Návštěvníky seznámí s mnohými překvapivými tvarovými výstřelky i orchidejovými nej. Výjimečná je taktéž svým kreativním ztvárněním, které vzniklo pod vedením přední české floristky Kláry Franc Vavříkové.

Během víkendu se zájemci mohou těšit na komentované prohlídky, tematické přednášky i ukázky aranžování orchidejí v podání floristy Zdeňka Kupilíka. Chybět nebude ani doprovodný prodej rostlin. Role patronek výstavy orchidejí se ujaly krásné dámy Ivana Chýlková, Jitka Zelenková, Hana Křížková a Jitka Asterová. Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana od 8. do 31. března, otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 19.00 hodin. Partnerem akce je společnost Forestina.

Kolekce orchidejí patří k prioritním sbírkám trojské botanické zahrady. Založena byla už v roce 1995 a v současnosti čítá více než 2300 druhů a zhruba dvojnásobný počet rostlin. „Historicky první výstava orchidejí se ve skleníku Fata Morgana konala v roce 2006. Od té doby pravidelně zahajuje jarní sezonu a zároveň se řadí k nejnavštěvovanějším akcím pořádaným v trojské botanické zahradě. V loňském roce si ji prohlédlo více než 23 tisíc návštěvníků. A já věřím, že i letos má opět co nabídnout, ať už jde o odborné informace zaměřené na neuvěřitelnou různorodost těchto rostlin, nebo o kreativní floristické pojetí,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„Na orchidejích mě vždy fascinovalo to, jak něco tak křehkého a krásného může mít za svou domovinu tropický deštný les. Jsem rád, že právě trojská botanická zahrada pořádá již třináctý ročník této unikátní výstavy, která symbolicky zahajuje jaro. Rád bych tyto akce podporoval ve větší míře i do budoucna,“ uvedl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Krása těla orchidejí ve skleníku Fata Morgana

Orchideje jsou nesmírně rozmanité a některé z neobvyklých druhů zmýlí na první pohled i odborníka. V expozicích skleníku Fata Morgana se návštěvníci seznámí s orchidejemi zajímavými svým růstem, barvou listů, tvarem pahlíz i velikostí květů. „K orchidejím s největšími květy patří teprve nedávno popsaný druh Paphiopedilum hangianum ze severu

Vietnamu. Jeho mohutné květy dosahují šířky až 16 centimetrů a svou plochou nemají příliš konkurentů. Velké květy mají i zástupci rodů Sobralia, Cattleya, Vanda, Angraecum a další. Naopak druhy rodů Lepanthes, Pleurothallis či Stelis se vyznačují velmi drobnými květy, z nichž některé mohou měřit i pouhý jeden milimetr,“ uvádí Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin Botanické zahrady hl. m. Praha.

Barevný koktejl v tropické džungli

K největším lákadlům výstavy patří její estetické pojetí. Autorkou kreativní části výstavy se v letošním roce stala Klára Franc Vavříková, mistryně ve floristice České i Slovenské republiky. Základní myšlenkou konceptu je krása rostlinného těla orchidejí. Ta vynikne na podkladu s motivem kruhu. „Kruh je symbol nekonečna, koloběhu života, štěstí a naděje, vlastně i přátelství a věrnosti. Je to pozitivní obrazec, který bude provázet celou výstavou. V nádherném prostředí skleníku budou umístěné různě barevné kruhy s množstvím orchidejí. Chystáme i malou hádanku. Jedna instalace bude představovat všeobecně známý symbol. Nebudeme prozrazovat, která to je, a necháme na návštěvnících, aby tuto symboliku sami odhalili,“ říká Klára Franc Vavříková.

Celá výstava bude hýřit barvami. Autorka totiž barvy miluje a ráda kombinuje i trochu výstřední, zdánlivě nekombinovatelné odstíny. Barevnost jednotlivých prvků připodobňuje k chutím a vůním, na výstavě se tak návštěvník setká s pomerančem, čokoládou, kokosem, mentolem, jahodovou, malinovou a vanilkovou zmrzlinou a možná i s kávou. Vznikne tak jedinečný koktejl na pozadí tropické džungle.

Fata Morgana v novém

Skleník Fata Morgana slaví 15 let od svého otevření pro veřejnost. V jeho unikátních expozicích je možné se projít tropickou přírodou kolem světa. V rámci narozeninových oslav prošla proměnou chlazená část skleníku, kterou si veřejnost bude moci poprvé prohlédnout během výstavy orchidejí. „Při vstupu do expozice má návštěvník nabýt dojmu, že vkročil do jiného prostředí. V tomto případě projde skalní stěnou inspirovanou pohořím Serra dos Órgãos na východě Brazílie poblíž slavného Ria de Janeira. Můstek je nově obložený kamenem vyskytujícím se ve svazích v okolí skleníku a nový epifytní kmen představuje horský druh dubu s křivolakým kmenem rostoucí v asijských horách, především na ostrově Borneo,“ vysvětluje Romana Rybková. Kmen i skalní masiv jsou osázeny exotickými rostlinami, novou vitrínu, citlivě vloženou do skály, obsadí vzácné vysokohorské druhy orchidejí.

Partnerem výstavy orchidejí 2019 je společnost Forestina, s. r. o.

Doprovodný prodej rostlin zajišťuje firma Pokojovky.cz

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy březen – duben 2019

Přednáškový cyklus

do 21. 3.

Ornamentální zahrada – Rostlinné bistro Botanická na talíři

vždy ve čtvrtek od 17.30

7. 3. Jan Ponert – Pleurothallidinae, nejbohatší skupina orchidejí

14. 3. Pavel Chlouba – Cesty za bramborami Peru

21. 3. Igor Bárta – Suiseki, sugestivní kameny

Orchideje

8. – 31. 3.

skleník Fata Morgana, zásobní skleník

úterý–neděle, 9.00–19.00

Nechte se okouzlit krásou rostlinného těla, podivuhodnými tvary a pestrými barvami květů orchidejí. Inspirujte se originálními vazbami a aranžmá, které pro vás tentokrát vytvoří přední česká floristka Klára Franc Vavříková. Ve skleníku Fata Morgana se seznámíte s původními druhy orchidejí nejen z našich sbírek, ale i od dalších vystavovatelů. Překvapí vás novinky z produkce šlechtitelů. Těšit se můžete na ukázky aranžování, přednášky i výstavu fotografií. Nejen orchideje, ale i další rostliny si budete moci také zakoupit anebo se poradit o jejich pěstování. Prodej zajišťuje firma Pokojovky.cz.

Otevírací doba skleníku Fata Morgana bude po celou dobu výstavy prodloužena do 19 hodin.

Z důvodu stavebních prací se mění přístupové cesty ke skleníku Fata Morgana, věnujte prosím pozornost značení.

Fotografický kurz s Ondřejem Prosickým

11. 3., 13. 4.

Tradiční a vyhledávaný kurz pro fotoamatéry. Zachyťte kouzlo divoké přírody pod vedením profesionála. Rezervace nutná na: www.naturephoto.cz

Procházky zahradou s odborníkem

6. 4. Alena Nováková – Jarní cibuloviny

sraz u pokladny Jih

O drobných cibulovinách se dá bez nadsázky hovořit jako o prvních poslech jara. Seznámit se s nimi můžete během komentované procházky s kurátorkou Alenou Novákovou.

Motýlí cestovatelé

9. 4. – 26. 5.

skleník Fata Morgana

úterý–neděle, 9.00–19.00

Víte, který motýlí druh uletí za život nejvíc kilometrů? A který se téměř nehne z místa? To, že také mezi motýly jsou velcí cestovatelé i peciválové, vám prozradí letošní výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Přijďte pozorovat tajemný proces proměny kukly v dospělého motýla a sledovat jejich první vzlétnutí. Pestrobarevní otakárci, babočky i noční martináči a mnoho dalších, celkem více než 5000 kukel 50 druhů motýlů, se objeví v plné kráse na pozadí tropické džungle.

V rámci výstavy bude probíhat prodej pokojových i venkovních rostlin od firmy Pokojovky.cz.

Z důvodu stavebních prací se mění přístupové cesty ke skleníku Fata Morgana, věnujte prosím pozornost značení.

Burza fialek

13. 4.

Zázemí administrativní budovy

13.00–16.00

SZO ČZS Saintpaulia ve spolupráci s námi připravila burzu populárních afrických fialek. Nové barvy a tvary květů vám představí odborníci, kteří zároveň poradí s pěstováním této oblíbené pokojové rostliny. Zakoupíte zde i lístky a mladé rostliny saintpaulií, streptokarpů a dalších příbuzných rostlin.