TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Lanovka na Lomnický štít slaví 75 let svého provozu

Lanovka na Lomnický štít slaví 75 let svého provozu

lanovka

Lanovka na Lomnický štít - jeden ze symbolů Vysokých Tater slaví 75 let svého provozu. V rámci vzpomínky na dobový unikát z roku 1941 připravilo horské středisko v Tatranské Lomnici 5 večerních jízd na Skalnaté pleso. Návštěvníci se v komentovaných prohlídkách vrátí o pár desetiletí dozadu a budou mít možnost prohlédnout si prostory staré strojovny, naváděcí stanice (tzv. Velínu) i autentické fotografie v Galerii Encián, které se vážou k výstavbě lanovky z 30. a 40. let minulého století .

Až do 19. ledna (každý čtvrtek) se od 18. hodiny mohou nechat zájemci vyvážet nočními jízdami na Skalnaté pleso, aby odhalili zákoutí legendární lanovky a nahlédli do jejích tajných útrob. Spolu s průvodcem se projdou místnostmi, které jsou před návštěvníky běžně nedostupné. V rámci večerů se budou promítat úryvky z dokumentárního filmu Příběh jedné lanovky a zážitek umocní i pohled na noční podtatranské kotlinu z vyhlídkové věže nad Galerií Encián. Bližší informace na www.vt.sk. Výtěžek z akcí bude v plné výši věnován na prohlášení a zprávu architektonické soutěže o nové využití původní budovy staré lanovky.

Středisko v Tatranské Lomnici hledá nápady, jak využít zmíněnou budovu u Grandhotelu Praha od architekta Dušana Jurkoviče, která je od roku 2005 nevyužitá.

Je to už 75 let, kdy poprvé vyjela visutá osobní lanovka kyvadlového typu ze stanice Skalnaté pleso a komfortně přepravila veřejnost na nejvýše položenou stanici na Lomnický štít. Stavba lanovky ve výšce 2 634 m n.m. byla od začátku takový malý tatranský, ale zejména technický zázrak, protože projekt lanovky byl na tu dobu mimořádně odvážný a samotná realizace vyžadovala manuální zručnost a práci v těžkých horských terénech a v nevyzpytatelném počasí. Obyčejní lidé z regionu a okolí, kteří tehdy stavěli světovou rekordmanku museli vykonávat náročnou práci v extrémních výškových rozdílech pouze za pomoci tažných koní a s obyčejnou silou lidských rukou. Dnes je díky lanovce právě výlet na Lomnický štít pro mnohé celoživotním zážitkem a druhý nejvyšší štít Tater tak i nejvyšší obydleným místem v republice.

Dobová fakta: Původní visutá lanovka z Tatranské Lomnice na Lomnický štít byla nositelkou několika prvenství. Pokud bereme v úvahu celkovou délku lanovky v jejím obou úsecích / Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso a Skalnaté pleso - Lomnický štít /, tak v době spuštění do provozu 20.12.1941 s délkou více než 6 km měla nejdelší mezipodpěrový úsek na světě a překonávala největší výškový rozdíl s jedním přestupováním (1 715 m) ze všech tehdejších lanovek.