TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Krásné počasí láká na výlety po hradech a zámcích

Krásné počasí láká na výlety po hradech a zámcích

karltejn - creative commons wikimedia.org

Poslední, co se týče návštěvnosti a tržeb, rekordní roky napovídají, že Češi památky milují a rádi je v jarních a letních měsících navštěvují. Každý rok navštíví české hrady a zámky okolo půl milionu lidí. Rekordní sezóna je očekávána i letos. Správci památek už v tuhle chvíli pečlivě uklízí, doplňují nabídku suvenýrů, domlouvají doprovodné kulturní programy a připravují se na uvítání návštěvníků ve velkém. Brzy české hrady a zámky oficiálně zahájí svou sezónu. Načerpejte inspiraci na víkendové výlety už teď.

 

Každý rok začíná sezóna hradů a zámků kolem Velikonoc a v tomto duchu se také nesou první dny oficiálně zahájené sezóny. Někteří kasteláni jsou už tak netrpěliví, že sezónu zahajují o něco dříve, s příchodem prvního teplého počasí.

Na mnoha hradech a zámcích se přes zimu opravovalo, uklízelo a chystalo plno novinek pro návštěvníky další sezóny. V roce 2015 byla také spuštěna nová aplikace Klíč k památkám, kterou si můžete stáhnout do chytrého telefonu. Kromě načerpání inspirace na výlety za poznáním české historie získáte i praktické výhody, například každý šestý vstup zdarma. V aplikaci najdete všechny objekty spravované Národním památkovým ústavem. Žebříček nejoblíbenějších hradů a zámků zůstává pěkných pár let stejný - pokud jste některý z nich ještě nenavštívili, zahrňte je do svého jarního výletního programu.

Lednice

Zámek Lednice patří k nejnavštěvovanějším zámkům v celé České republice. Turisty láká nejen na krásný zámek, ale také na úžasný přilehlý park s pověstným minaretem a dalšími stavbami včetně stájí a umělé zříceniny z doby romantismu 19. století. Provoz zahajuje v dubnu, kdy je dostupný pouze o víkendu. Přes hlavní sezónu je pak možné dostat se zámek i v průběhu týdne.

Český Krumlov

Společně se zámkem Lednice mívá zámek Český Krumlov návštěvnost i 300 tisíc lidí za jednu sezónu, obzvláště přeje-li výletování hezké počasí. Ze zámecké věže je hezký výhled na celé městečko, které tak máte jako na dlani a které patří ke kulturnímu dědictví chráněnému světovou organizací UNESCO. Sezóna se také zahajuje v dubnu.

Hluboká nad Vltavou

Zámek s romantickým areálem a typickým cimbuřím láká i zahraniční turisty. Díky těsné blízkosti jednoho z největších měst, Českých Budějovic, je toto místo snadno dostupné pro tuzemské cestovatele i ty z ciziny. Díky blízkosti většího města k němu dojedou i méně zdatní cyklisté. Sezónu zámek zahajuje už v březnu, proto neváhejte využít předjarního počasí k výletu.

Karlštejn

Pokud byste patřili k těm vzácným výjimkám, kteří se ještě na tento středověký skvost mezi hrady nevypravili, napravte to při nejbližším víkendu, na který vyjde krásné počasí. Pokud vás neužije na pěší turistiku, můžete se nahoru nechat vyvézt kočárem a pak si zaplatit některý z prohlídkových okruhů - třeba ten po kouzelné kapli, Císařském paláci a s prohlídkou bývalého hradního vězení. Na Karlštejně na vás dýchne ta pravá středověká romantika.

Konopiště

Současnou podobu získal zámek na přelomu 19. a 20. století, kdy zámek vlastnil František Ferdinand d'Este, následník rakouského trůnu. Za návštěvu také stojí nádherný zámecký park s několika naučnými stezkami