TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Komentář AHS k vyjádření ministra Blatného k částečnému otevření lyžařských areálů v ČR

Komentář AHS k vyjádření ministra Blatného k částečnému otevření lyžařských areálů v ČR

os4

Pan ministr Blatný na dnešní tiskové konferenci (11. 12.) sdělil, že na pondělním jednání vlády navrhne pro lyžařské střediska model, kdy v rámci nastavení nových opatření pro stupeň 4 PES bude ve skiareálech umožněn provoz, i když se návštěvníci nebudou moci ubytovat. Tedy stejný režim, jaký funguje v Rakousku a Polsku.

Toto řešení bychom uvítali a má naši podporu. Umožnilo by totiž provoz lyžařských areálů alespoň pro sportovce, rezidenty a jednodenní návštěvníky, přičemž by s ohledem na nedobrou epidemickou situaci byly vyloučeny jiné aktivity spojené s dlouhodobým pobytem ve středisku. Skiareály jsou tento typ hostů bez problémů schopny obsloužit za podmínek dodržení všech bezpečnostních a hygienických pravidel.

Samotné lyžování je pohyb na čerstvém vzduchu, který má podobně jako procházka v parku pozitivní účinky a na zdraví a psychiku, a to je něco, co si všichni zasloužíme.

Všichni doufáme, že brzy bude možný návrat alespoň do stupně č. 3, kdy pojedou i ubytovací a stravovací služby – i v tomto režimu jsou skiareály připraveny splnit všechna požadovaná opatření k bezpečnému provozu.

S ohledem na aktuální situaci bychom uvítali, kdyby vláda rozhodnutí o fungování skiareálů přijala – na to již netrpělivě čekají nejen provozovatelé všech služeb na horách, ale i milovníci zimních sportů na sněhu.

Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek