TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Jižní Čechy lákají k letní rodinné dovolené dotovaným ubytováním a návštěvnickými slevam

Jižní Čechy lákají k letní rodinné dovolené dotovaným ubytováním a návštěvnickými slevam

8iigqblq4

Strávit letní dovolenou na jihu Čech bude letos výhodnější, než kdy jindy. Jihočeský kraj totiž bude rodinám návštěvníků, které se do regionu v létě vydají za odpočinkem, dotovat ubytování a poskytne jim padesátiprocentní slevy vstupného ve svých organizacích. Sem patří například zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou, muzea či galerie. S až 70 % slevami se do systému přidávají dobrovolně i různé soukromé subjekty, kterým však kraj slevy nedotuje.

Projekt Léto v jižních Čechách bude odstartován 15. června.

Kraj si od těchto opatření, na jejichž realizaci uvolnil bezmála 40 miliónů korun, slibuje zmírnění dopadů koronavirové pandemie na segment cestovního ruchu. „Již v době nouzového stavu jsme začali připravovat řadu opatření na oživení jihočeské ekonomiky po krizovém období. A je to právě cestovní ruch, který patří mezi nejpostiženější odvětví. Hlavním cílem projektu je proto udržení zaměstnanosti v oblasti turismu a jeho systematická podpora,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Podle hejtmanky by tento druh podpory měl jihočeským ubytovacím zařízením zajistit zhruba sto tisíc nových přenocování. Na kompenzaci slev pro ubytování v penzionech a hotelech na území Jihočeského kraje půjde z krajského rozpočtu poskytovatelům těchto služeb 30 miliónů korun, na kompenzaci zlevněného vstupného pak kulturním organizacím kraje 9,5 miliónu. Administrací projektu byla pověřena Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).

Odborná analýza, kterou si v dubnu 2020 nechala JCCR zpracovat konstatovala, že kvůli ztrátám v cestovním ruchu na jihu Čech v důsledku koronavirové pandemie mohou přijít veřejné rozpočty o 3,4 miliardy korun. Ztratit místo by mohlo 4,2 tisíce pracovníků z oblasti cestovního ruchu, stejně jako dalších 9,7 tisíce lidí, jejichž činnost je na oblast cestovní ruch přímo navázána. „Stát dosud cestovní ruch nijak nepodpořil. Proto jsem velmi rád, že se podnikatelům v cestovním ruchu rozhodl Jihočeský kraj pomoci vlastními silami,“ konstatoval ředitel JCCR Jaromír Polášek.

30 % ceny ubytování uhradí za návštěvníky kraj

„Finanční motivace pro volbu jižních Čech jako místa pro rodinnou dovolenou formou slevy na ubytování v hromadných ubytovacích zařízeních na území Jihočeského kraje je zaměřena na přímé ovlivnění výběru místa pro dovolenou na tři až sedm nocí, tedy pro formy pobytu od prodlouženého víkendu po týdenní turnus,“ zdůraznil Polášek.

Slevu 30 % z ceny ubytování, maximálně však 300 korun na osobu a noc, získají rodiny od dvou do šesti osob, z nichž nejméně jedna musí být starší 18 let. Příslušné vouchery, zahrnující slevu ubytování si spolu s rezervací ve vybraném hromadném ubytovacím zařízení, si mohou zájemci zajistit od 15. června na speciální webové adrese zřízené JCCR: www.leto.jiznicechy.cz . Zde budou průběžně doplňovány veškeré informace spojené s tímto projektem pro potřeby návštěvníků.

Nabídka jihočeského léta bude nesporně velmi atraktivní a pestrá. Jen pro ilustraci. V Jihočeském kraji je v současné době více než 600 ubytovacích zařízení, které splňují podmínky zapojení do této mimořádné akce, trvající až do 30. listopadu 2020. Podrobné informace o podmínkách slev na ubytování v jižních Čechách získají zájemci už nyní na nové telefonické infolince 380 421 228, která je k dispozici denně, včetně víkendů od 8 do 20 hodin, případně dotazem na e-mailové adrese: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Spojkou mezi JCCR a ubytovateli jsou turistické oblasti

Celý systém bude fungovat tak, si návštěvník na webu léto.jiznicechy.cz vygeneruje voucher a do 48 hodin vybere na stejném webu ubytovací kapacitu a rezervuje si zde svůj pobyt. Ubytovací zařízení následně ubytování potvrdí a spáruje voucher s konkrétním místem, termínem a časem. Pokud nedojde ke spárování, je termín obsazen a voucher se vrací do systému. Návštěvník následně stejným způsobem pokračuje ve výběru ubytování jinde.

Po spárování voucheru už návštěvník pouze ve stanoveném termínu dorazí do ubytovacího zařízení, užívá si pobyt, využívá slevy na atraktivity a za pobyt zaplatí o 30 procent nižší cenu. Ubytovatel pak celou poskytnutou slevu obdrží do 10 dnů jako kompenzaci prostřednictvím administrátora projektu, Jihočeské centrály cestovního ruchu. Vzhledem k nutnosti operativního řešení jsou do celého procesu začleněny i turistické oblasti, které jsou certifikovány Jihočeským krajem jako oblastní destinační managementy.

„Zájemcům z řad podnikatelů, kteří se do projektu chtějí zapojit s nabídkou služeb, doporučujeme, aby kontaktovali přímo produktového manažera turistické oblasti, do níž spadají,“ poznamenal Polášek. Seznam s příslušnými kontakty je umístěn na webové adrese: www.jccr.cz/kontakty/turisticke-oblasti .

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního Systému Cestovního Ruchu Jihočeského kraje na www.jiznicechy.cz. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.