TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Hoteliéři chtějí otevírat hlavně opatrně, bojí se opětovného uzavření.

Hoteliéři chtějí otevírat hlavně opatrně, bojí se opětovného uzavření.

 

Čeští hoteliéři vyhlížejí světlo na konci kovidového tunelu. Většina z nich se připravuje na otevření v druhé polovině května, přestože zatím není jasné, zda bude platit původní návrh omezující kapacitu anebo se ubytovací zařízení otevřou bez omezení výměnou za týdenní zpoždění. Pro řešení, které navrhl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se vyjádřila asi třetina hoteliérů. Vyplývá to z bleskového průzkumu vyhledávače ubytování a zážitků Explorio.cz, který byl proveden mezi 87 hotely a penziony.

Ani přes aktuální situaci nepřestávají být majitelé hotelů, penzionů nebo chalup i nadále spíše optimističtí, co se týče termínu, kdy bude možné ubytování otevřít. 40 % z nich si myslí, že budou mít možnost spustit provoz za smysluplných podmínek již tento, respektive příští měsíc – tedy zhruba v termínu a módu, který přislíbil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 43 % je nadále skeptických a očekává otevření bez zásadnějších omezení až o prázdninách. Zbytek se obává, že zásadnější omezení potrvají i přes hlavní sezonu.

Rozdílné jsou názory provozovatelů na to, v jakém módu by bylo nejvhodnější ubytování spustit. 34 % by považovalo za moudřejší otevřít hotely a penziony teprve ve chvíli, kdy budou moci fungovat ve zcela běžném módu – tedy jak navrhuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček – i kdyby mělo být zpoždění delší než jeden týden. 38 % je pro co nejdřívější otevření s omezeními, která však nebudou tak drastická jako současný 25% kapacitní limit.

Ten by totiž podle většiny dotázaných způsobuje zásadní problémy, i kdyby měl fungovat jen krátkodobě do uvedení dalšího balíčku. Povolená 25 % kapacita není dostačující na to, aby se některým zařízením vůbec vyplatilo otevřít, protože nepokryje ani provozní náklady. Zároveň donutí hotely a penziony rušit již potvrzené rezervace.

"Je třeba si uvědomit, že v některých lokalitách jsou rezervace již plně obsazené a celá řada hotelů na základě přehnaně optimistických prohlášení vlády začala v předchozích měsících nabízet i květnové a červnové termíny. V případě, kdy byly hrazeny například voucherem, jsou již i zaplacené. Pro hotely a penziony by tedy 25% kapacitní limit znamenal rušení až 75 % předrezervací, které Češi udělali. A to už je pro ně samozřejmě problém," zmiňuje František Peterka, šéf vyhledávače ubytování a zážitků Explorio.cz. “Neznamená to však, že by nechápali potřebu opatrného postupu. Většina hoteliérů si velice dobře pamatuje nešťastné rozvolnění na pár týdnů a následné restrikce, které zcela zničily podzimní a zimní sezonu a rozhodně nechtějí, aby se situace opakovala.”

I přes veškeré útrapy se většina hoteliérů a majitelů penzionů dokázala se situací vyrovnat. Za zásadně ohrožující, ale zvladatelnou, v průzkumu aktuální situaci označilo 48 % z dotázaných provozovatelů. 29 % se pak shoduje, že mohou mít problém situaci zvládnout. 19 % jí označuje za problematickou, ale zvladatelnou a pouhá 4 % deklarují obavu, že situaci zvládnout nemusí.

Situace naopak nahrává majitelům chat, chalup nebo apartmánů. Možnost bydlet v soukromí bude při hledání dovolených preferovat 80 % Čechů, zařízení o jedné ubytovací jednotce se zároveň kapacitní omezení nedotknou. I to je důvod, proč podle odhadů přibydou do až tisíce zcela nových objektů a doplní tak nabídku hotelů a penzionů. Jen v nabídce Explorio.se týdně přibývají desítky chat, chalup nebo apartmánů pro rodiny nebo skupiny.