TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Dřevěné chrámy na severovýchodě Slovenska lákají české a domácí turisty

Dřevěné chrámy na severovýchodě Slovenska lákají české a domácí turisty

chram

Jedinečné kulturní dědictví představují dřevěné chrámy na severovýchodě Slovenska. V okresech Bardejov, Svidník a Snina a jejich širším okolí se nachází spolu 42 těchto církevních staveb postavených ze dřeva. Dřevěné chrámy patří mezi největší poklady a skvosty umění a náboženství na Slovensku. Jsou to unikátní stavby po stránce architektonické i sakrální.

Tyto umělecká díla vyzařují sílu, um a zručnost mistrů. Podrobné informace o každém z nich jsou na stránce: http://www.drevenechramy.sk.

Radomír Jančošek, ředitel oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov k tomu dodává: ,, Dřevěné kostelíky významně přispívají k současné atraktivnosti našeho regionu pro turisty. Nejvíce je vyhledávají domácí a čeští turisté. Dřevěné chrámy jsou unikátními skvosty části východního Slovenska a jsou jedinečné i ve srovnání se světem. Tvořili je hlavně zdejší mistři. Využili potenciál regionu, kterým je dřevo jako dostupný a levný stavební materiál. Zajímavostí je, že se při jejich výstavbě nepoužili žádné hřebíky. "

,, Většina z těchto dřevěných chrámů byla vystavěna na východním Slovensku v místech, kde se usídlili katolíci východního obřadu. Hlavně na severu východního Slovenska se dodnes zachovalo převážně na původních místech 42 dřevěných chrámů, které vznikaly v různých časových obdobích 17. - 19. století.V chrámech nedominuje luxus a honosnost, ale jednoduchost a pravdivost. Každý z těchto chrámů je jedinečný a výjimečný něčím jiným, ale všechny mají společné rozdělení interiéru na tři základní části, a to na předsíň (Babinec), chrámovou loď a svatyni. Dominantou každé cerkvi je ikonostas, který odděluje svatyni od lodě. Je to stěna složená z několika řad ikon, seřazených podle přesného liturgického kánonu. Pro každou z ikon je charakteristické, že byla napsána na dřevě a že ukrývá v sobě hlubokou symboliku. Právě symbolika je dominantním rysem celého východního obřadu, nejen při psaní ikon, ale i při slavení jednotlivých bohoslužeb a různých pobožností, "uvádí se na http://www.drevenechramy.sk.

Na této stránce se dá dostat proklikem i k podrobným informacím o každém z těchto kostelíků.

Severovýchod Slovenska láká historií, kulturou a lázeňstvím

Nejlákavějšími destinacemi regionu OOCR "ŠARIŠ" - Bardejov jsou Lázně (Kúpele) Bardejov, město UNESCO Bardejov a Svidník s Duklu. Nejnavštěvovanější akcí v regionu je tradiční Bardejovský jarmark. Nejzajímavějšími atrakcemi spojenými s náboženstvím jsou v bezprostředním okolí Bardejova zachované dřevěné kostely - 7 řeckokatolických a 1 římskokatolický: Hervartov, Tročany, Křivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V širším okolí Bardejova je to až 13 kostelíků.

Chrámy v širším okolí Bardejova: 01. Frička, 02. Hervartov, 03. Hutka, 04. Jedlinka, 05. Kežmarok, 06. Kožany, 07. Krivé, 08. Lukov – Venécia, 09. Mikulášová (Bardejovské Kúpele), 10. Tročany, 11. Varadka, 12. Vyšná Polianka, 13. Zboj (Bardejovské Kúpele) Svidník a okolí: 01. Bodružal, 02. Dobroslava, 03. Hunkovce, 04. Korejovce, 05. Krajné Čierno , 06. Kurimka, 07. Ladomirová, 08. Miroľa, 09. Nižný Komárnik, 10. Nová Polianka (Svidník), 11. Potoky, 12. Príkra, 13. Šemetkovce, 14. Vyšný Komárnik Snina, okolí a jiné: 01. Brežany, 02. Hrabová Roztoka, 03. Hraničné, 04. Inovce, 05. Jalová, 06. Kalná Roztoka, 07. Kožuchovce (Košice), 08. Malá Poľana (Hradec Králové - ČR), 09. Matysová (Stará Ľubovňa), 10. Nová Sedlica (Humenné), 11. Ruská Bystrá, 12. Ruský Potok, 13. Šmigovec, 14. Topoľa, 15. Uličské Krivé

TOP 7 míst, které v rámci OOCR Šariš-Bardejov musíte navštívit:

1. Nejvíce se na udržení turistů v regionu podílejí ubytovací zařízení v Bardejovských Lázních, dva wellness komplexy a v létě i venkovní koupaliště. V lázních se léčila rakouská císařovna Alžběta, zvaná Sisi. V léčebném domě Alžběta udržují na její památku apartmán kde pobývala, malé muzeum a prodávají suvenýry připomínající její pobyt. Lázně mají 10 léčivých pramenů a nejširší léčebné indikace na Slovensku.

2. Mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější atrakce regionu patří samotné město UNESCO Bardejov a především jeho zachovalé centrum se sochou kata. Zde jsou i další magnety jako Bazilika minor svatého Egídia, bývalá Městská radnice - první stavba renesance na území Slovenska s expozicí Šarišského muzea, Památník holokaustu a Bardejovské Suburbium - Stará synagoga.

3. Oblíbený je i Skanzen - muzeum lidové architektury v Bardejovských Lázních

4. Délka vybudovaných a udržovaných, navzájem propojených pěti cyklostezek v okolí Bardejova dosahuje spolu téměř 10 km a délka značených turistických stezek v okolí lázní dosahuje cca 40 km. Atrakcí je obnovena rozhledna na Kamenné hoře. Cyklotrasy tvoří čtyři léčivé singletracky - Lékařský, Napoleon, Čerešenka, Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Lázních. Cyklostezky z Bardejova na Mnichovský potok je součástí mezinárodní cyklostezky AQUAVELO v Slovensko - polském pohraničí, která v délce 230 km spojuje lázeňská města Lázně Bardejov, Krynica, Muzsyna, Szczawnica, s body zájmu, památkami, faunou, flórou.

5. Na procházky láká Lesnický naučný chodník ČIERNÁ MLÁKA (louže) v Bardejovských Lázních.

6. Obrovský zájem a nadšení mezi fanoušky Beatles vyvolává Ulička Johna Lennona v Bardejově. Ulička a parčík Johna Lennona v centru Bardejova, spolu s rodinným domem zasvěceným památce geniálního hudebníka, jsou dílem nadšence a aktivisty Pavla Zajaca. Na fasádě jeho rodinného domu jsou trojrozměrné grafiky a kovaná umělecká díla a v suterénu galerie věnována Beatles a Johnu Lennonovi. Již více než 15 let se zde každý rok 8. prosince koná pietní akce-vzpomínkový koncert u příležitosti tragické smrti Johna Lennona.

7. K atrakcím severovýchodního Slovenska patří i město Svidník. Kapitolu válečných dějin dokumentuje Vojenské muzeum ve Svidníku a v přilehlém parku se nachází externí expozice těžké vojenské techniky. S válečnou historií souvisí i Památník na Dukle.

Více je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk,www.visitbardejov.sk

Projekty a jejich aktivity jsou realizovány s finanční podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky.