TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Dolní oblast Vítkovic bude letos největším lákadlem Ostravy

Dolní oblast Vítkovic bude letos největším lákadlem Ostravy

vitkovice2Národní technické památky ve vítkovické Dolní oblasti v Ostravě budou tento rok jednoznačně největším tahákem moravskoslezského krajského města. Už na jaře změní Dolní oblast Vítkovic podobu takovým způsobem, jaký si ještě před několika lety nedovedl snad nikdo ani představit.

Ostravské veřejnosti ukáže, že není odděleným světem za nepřístupným plotem vrátnic, ale že je součástí centra města, otevřeným prostorem, který má především sloužit lidem.

Už v den jarní rovnodennosti (20. 3. 2012) otevře svou vyhlídkovou trasu Vysoká pec č. 1.

„Tak jako jsme Pec první jarní den v loňském roce zhasli, abychom upozornili na její startující revitalizaci, tak ji letos s  přicházejícím jarem zase rozsvítíme. Široké veřejnosti tak chceme dát najevo, že proměna „jedničky“ je u konce. Bude to takový novodobý odpich,“ popisuje Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice. Pec byla nedávno vybavena unikátním skipovým výtahem a pod drobnohledem společnosti Ars Vítkovice a architekta Josefa Pleskota roste do podoby nevídané industriální vyhlídkové věže s atraktivními zastaveními podle původního toku surovin při výrobě surového železa.

Do krásy se vyloupne také Plynojem, který získává nový interiér, zahalený pod plášť skutečného původního plynojemu z roku 1924. Toto jaro už návštěvníci uvidí multifunkční aulu, obří vzdělávací, výstavní i kongresové prostory s průhledy na starou vysokou pec. V nových šatech se představí také VI. energetická ústředna, ze které se stává moderní interaktivní muzeum na podporu přírodních a technických věd a tradic regionu. Jak vlastně celá revitalizovaná Dolní oblast Vítkovic bude vypadat, demonstruje rozsáhlý a detailně zpracovaný model oblasti.

Model o rozměrech 8,75 x 2,5 x 0,9 metrů a váze 400 kilogramů bude od 19. dubna k vidění v Galerii Zdeňka Sklenáře v Praze. „Všichni jsou srdečně zváni. Chceme totiž lidem názorně ukázat, jak to bude v nejbližších měsících v Dolní oblasti Vítkovic vypadat, představit jim, na co všechno se můžou těšit. Výrobu modelu finančně podpořila strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group a Statutární město Ostrava,“ říká Petr Koudela. „A prvního května, kdy tradičně otevíráme brány v rámci dne otevřených dveří skupiny Vítkovice Machinery Group, bude přístupná i skutečná Dolní oblast Vítkovic se všemi zmíněnými novinkami,“ dodává generální ředitel společnosti Vítkovice Jan Světlík.

I po prvním květnu 2012 čekají vítkovickou Dolní oblast další velké akce a novinky. Velkým tahákem bude 8. května koncert Jarka Nohavici, který v Plynojemu vystoupí spolu s Janáčkovou filharmonií. „Koncert bude určen všem partnerům a parťákům sdružení Dolní oblast Vítkovice a jeho mimořádných projektů. I samotný Jarek Nohavica nás podpořil, protože svůj koncert odehraje bez nároku na honorář. Našim partnerem nebo parťákem se ale může stát kdokoliv.

Odstartovali jsme totiž nový partnerský program, na základě kterého mohou naši partneři a parťáci získat řadu výhod, kupříkladu vstupenky na každoroční slavnostní partnerský koncert, VIP volné vstupenky na všechny námi provozované expozice, prostor pro prezentaci v našich areálech dle formy partnerství a mnoho dalších. Kdo má zájem, ať se určitě ozve na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript "> Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , rádi poskytneme podrobnější informace,“ láká Petr Koudela.

Na koncert se ale dostanou i ti, kteří se zúčastní soutěže o nový název pro Plynojem a jejich nápad bude oceněn mezi 25 nejlepšími. „Dolní oblast získává novou náplň, nové poslání, jednoduše začíná žít svým novým životem. A k novému životu patří zcela samozřejmě i nové jméno. A protože plynojem stejně jako celá Dolní oblast Vítkovic má teď především sloužit lidem, chceme, aby si sami lidé znovuzrozený plynojem pojmenovali,“ vysvětluje ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. 25 přispěvatelů s nejlepšími návrhy na nový název Plynojemu tak bude oceněno dvěma volňásky koncert Jarka Nohavici. „Všichni mohou až do 5.5.2012 do 12 hodin psát své návrhy na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript "> Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ,“ zdůrazňuje Koudela.  

O pár dní později, tedy 17. května, bude v Plynojemu zahájen festival mistrovských hudebních děl Janáčkův Máj. „Už před dvěma lety jsme se přesvědčili, jako moc industriální prostředí klasické hudbě sluší – do historie nejen Vítkovic, ale i Janáčkova Máje a vlastně celé hudební Ostravy vstoupila opera ostravského autora Edvarda Schifauera s názvem Brand Partia, která byla ve světové premiéře uvedena v VI. energetické ústředně,“dodává Koudela.

Vyvrcholením kulturních aktivit v lokalitě bude Colours of Ostrava 2012. „Jsme moc rádi, že festival takového věhlasu bude právě u nás v Dolní oblasti Vítkovic. Je to důkazem, že Dolní oblast již teď přitahuje ty nejvýznamnější aktivity v regionu. V době festivalu bude zpřístupněna naučná trasa na Vysoké peci č. 1, část programu se bude odehrávat také v VI. energetické ústředně a Plynojemu,“ poznamenává Jan Světlík.

plynojem2