TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Cestovní kanceláře připouštějí zdražení letních zájezdů v průběhu roku.

Cestovní kanceláře připouštějí zdražení letních zájezdů v průběhu roku.

la20manga20club

Momentální prodeje lyžařských a exotických zájezdů se mírně navyšují každý měsíc, avšak za měsíc říjen stále dosahují okolo 20 % roku 2019. Očekávaná obsazenost hotelů v Alpách bude během zimy vysoká, zejména u turistů z Německa. Naopak z Česka, Slovenska a Polska lze vypozorovat pomalý vývoj rezervací pro letošní zimu. Turisté z těchto zdrojových zemí vyčkávají s rezervacemi podle pandemického vývoje a podmínek cestování.

Nynější prodeje pobytů u moře se týkají destinací Egypt, SAE a Maledivy, s odlety do jednoho měsíce. Z exotických zájezdů vybírají čeští turisté země momentálně otevřené cestovnímu ruchu – Dominikánská republika-Kuba-Mexiko, Maledivy-Mauricius-Seychely a Keňa-Zanzibar. Rovněž narůstá poptávka po nejoblíbenější exotické destinaci Thajsko, jež se od 1.11.2021 otevřelo turistům.

Protože mnoho zákazníků CK v posledních dvou letech neuskutečnilo žádnou dovolenou v zahraničí, dochází nyní k postupnému zvyšování poptávky i po letních zájezdech, avšak ve srovnání s rokem 2019 výrazně pomaleji. Většina CK již představila nabídku pobytů a poznávání na rok 2022. Kvůli navyšování nákladů na dopravu a rostoucí inflaci nelze vyloučit zvyšování cen letních zájezdů cestovních kanceláří v průběhu roku. Riziko zvýšení cen se týká nových zájezdů. Těm zákazníkům, kteří mají uzavřené smlouvy o zájezdu, navyšování cen nehrozí.

Prodejním trendem je nákup kvalitnějších služeb – vyšší kategorie hotelů, širší doplňkové služby apod. Snížení konkurence na českém trhu cestovních kanceláří a silná koupěschopnost zákazníků umožňuje zvýšit kvalitu nabízených služeb a prodávat služby s vyšší cenovou hladinou.

Kateřina Chaloupková

výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

 


Kateřina Chaloupková

výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)