TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko České nebe vyhlíží rok 2021 s nadějí

České nebe vyhlíží rok 2021 s nadějí

h75xl650 palmgolf ourika marrakech

Společnost ASIANA/Letuška.cz by loňský rok z mnohaleté firemní historie nejraději vymazala. Stejně tak by to s chutí udělaly všechny subjekty, které spadají do oblasti cestovního ruchu. V polovině února uzavřela letecké spojení se světem Čína. Uzavírka celosvětového leteckého provozu vyvrcholila v polovině března.

Od té doby se pracovníci společnosti ASIANA přeškolili na záchranáře a nyní převážnou část jejich práce zabírají refundace zrušených letů a komunikace se zklamanými klienty. Frekvence leteckých spojů se stále nachází na úrovni 10–15 % minulých let.

Češi loni u Letušky nakoupili letenky do celkem 836 destinací po celém světě. Nejvíce letenek se prodalo do Prahy. Jednalo se zejména o návraty v začátku pandemie. Další v pořadí byly Paříž, Kyjev a Amsterdam. Z dálkových destinací vedla Dubaj, za ní Male a Denpasar.

Pouze dva cíle cest zaznamenaly meziroční nárůst poptávky, a to řecká Preveza, kam se cestovalo v létě, a Zanzibar, kam Češi mířili na podzim.

„Od roku 2020 budou na dlouhou dobu patřit do povinné výbavy cestujících ochranné pomůcky – roušky, negativní testy a od tohoto roku již nepochybně také očkovací průkazy. S nadějí a optimismem vyhlížíme dobu, kdy bude očkování na COVID-19 dostupné. Naši klienti zejména z korporátní sféry budou nepochybně mezi prvními, kdo o očkování projeví zájem,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu.

„Očekáváme, že dokumentační stránka očkování, tedy očkovací průkazy, ať již v podobě tištěné nebo digitální, budou mít dostatek ochranných prvků a budou odolné vůči zneužití. Domníváme se, že by pokusy o jejich padělání měly být postaveny na roveň trestného činu věřeného ohrožení, ne-li přímo k pokusům o teroristický útok. K tomu, co jsme prožili v roce 2020, se již nechceme vracet,“ dodává Trejbal.

Letecké společnosti se snaží povzbudit poptávku nejen nízkými cenami, průměrná cena klesla o tři tisíce, ale také změkčením podmínek. Změny termínů zdarma byly dříve umožňovány pouze u dražších tarifů. Dnes jsou flexibilní pravidla stále běžnější a týkají se letenek na lety většiny leteckých společností, jako jsou ČSA, Smart Wings, Turkish Airlines, Lufthansa, Air France, KLM, QATAR Airways, EMIRATES, British Airways a dalších. V nabídce specializovaných prodejců letenek je také cestovní pojištění, které zahrnuje výlohy na léčení nebo zrušení cesty z důvodu onemocnění COVID-19 nebo znemožnění návratu kvůli karanténě.

„Věříme v oživení cestovního ruchu a jsme připraveni mu vyjít vstříc právě i výhodnějšími podmínkami letenek. Očkování přispěje k tomu, že cestovní omezení nebudou potřebná a od léta očekáváme strmý růst zájmu o letenky,“ uzavírá Trejbal.