TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Závody vážné i nevážné a mnoho dalšího aktuálně nabízí hory v Česku. Hlásí sníh a sjezdovky v provozu

lucnuJezdit na běžkách, lyžích či skialpech, ale také sprintovat v lyžácích nebo ve snowboardových botách. To vše lze v současné době podniknout na horách v Česku. Zimní turistickou sezónu, která se kvůli počasí posunula na únor a březen, si může užít úplně každý. Ti aktivnější třeba jako závodníci na akcích v Krkonoších, Jizerských či Krušných horách, na Šumavě aj. A nejen s rodinou se dá vyrazit na kopec sáňkovat či lyžovat, také bruslit nebo se zapojit do akcí plných humoru a dobré nálady.

Turistů bylo loni meziročně o 71 % víc, méně ale než před pandemií. Nejvíc po Česku cestovali Češi

owg ceick4tld650wd7mfogdqlpmjsmbnba_m-njrzg4moq8s1rkzvlhnov-bub3o_lmayuO 9 % víc než před covidovou pandemií v roce 2019 objevovali loni Česko přímo jeho obyvatelé. Tuzemských turistů v hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) bylo 12,1 milionů (62,2 %), hostů ze zahraničí přijelo 7,3 milionů (37,8 %). Celkem podle analýzy Institutu turismu agentury CzechTourism, která vychází z dnes publikovaných dat Českého statistického úřadu, Česko v roce 2022 navštívilo cca 19,5 milionů lidí z celého světa. Kromě rezidentů bylo nejvíc Němců, Slováků a Poláků.

Národní technické muzeum spustilo audioprůvodce SmartGuide. Ten už provádí návštěvníky první expozicí

vstava pro vechny smysly 2018 6Největší česká instituce specializovaná na muzejní sbírky technického charakteru, Národní technické muzeum (NTM), uzavřelo spolupráci se společností SmartGuide, českým startupem, který vyvíjí platformu pro publikování digitálních audioprůvodců. Aktuálně ji návštěvníci mohou využít na prohlídkové trase nové expozice Hardtmuth: od uhlu k tužkařskému impériu, která se sestává z 15 „checkpointů“. Její obsah je k dispozici jak v češtině, tak i v angličtině pro zahraniční návštěvníky.

Během jarních prázdnin je v současné době největší zájem o Liberecký kraj

download 4V Česku tento týden začaly jarní prázdniny. Postupně se uskuteční ve všech regionech, tak aby se ve školním volnu během šesti týdnů vystřídala celá země. Se žáky a studenty tráví čas zpravidla také rodiče, berou si dovolenou. Tomu odpovídá i vytíženost ubytovacích zařízení. Se začátkem aktuálních prázdnin byly víkendové rezervace větší než 41,5 %, největší obsazenost, a to přes 71 % hlásil Liberecký kraj.

Začíná sezóna exotických zájezdů. Zájem Čechů je srovnatelný s dobou před pandemií.

xj05rqy2tr39akvxmyiy6tz37gdcz6rqv3bhsmyiy7tpzkx0b2infka1il9sqzrlb82g11kV českých cestovních kanceláří se vrací zájem o destinace ve vzdálených zemích, a to jak za účelem relaxace, tak i poznávání. Prodeje dosahují u většiny destinací předpandemických čísel. Důvodem je jednak dvouletá přestávka, kdy zejména asijské destinace byly cestovnímu ruchu uzavřeny a začaly se postupně zpřístupňovat až v polovině loňského roku. Rovněž průměrná cena prodávaných zájezdů je u CK/CA podobná jako v době před pandemií. V neposlední řadě se do vyhledávaných destinací (např. Thajsko) obnovilo množství leteckých spojení shodné s r. 2019.

Česko láká na cestování za jídlem a pitím. Nově i díky úspěchům na Světovému kulinářském poháru, kuchařce či Příběhům starých hospod

0birnenkorb-mostviertel--dGastroturistika. Speciální cestovní ruch, který velmi dobře funguje právě v Česku. Existují totiž Czech Specials restaurace a cukrárny, tedy gastronomická zařízení, která nabízí výjimečný chuťový zážitek. Jednou z posledních aktivit, které cestování za jídlem a pitím po Česku doma i v zahraničí podpořily, byl úspěch českého Národního týmu kuchařů a cukrářů na Culinary World Cup.

Únor v Lumina Parku – Pololetní prázdniny i Valentýn za svitu tisíců světýlek

osRomantická procházka ve dvou, ale také skvělý večerní výlet pro rodiny s dětmi. Lumina Park nabízí neopakovatelný zážitek pro všechny milovníky světýlek, hudby a tajuplné atmosféry. Využijte zvýhodněných vstupenek, velkolepá světelná show bude zářit v pražských Dejvicích už jenom do 26. 2. 2023.

LUMINA PARK - tip na výlet pro rodinu s dětmi (nejen o Vánocích)

zakharova rodkin_francesca_photo by alain hanelPřijďte nasát neopakovatelnou atmosféru stovek tisíc světélek a podmanivých zvukových efektů. Lumina Park na Praze 6 má otevřeno i během vánočních prázdnin a čeká Vás tu nezapomenutelná audiovizuální show. Vydejte se do fantastické říše divů na okraji Prahy.

České celebrity tradičně otevřely zimní sezónu ve Špindlerově Mlýně

tvb saalbach hinterglemm - top  tom bauseDo největšího krkonošského střediska se na tradiční Špindl Ski opening vydala řada českých celebrit. Nechyběla ani modelka Andrea Verešová, pro kterou není Špindl jen českým Aspenem, ale především srdcovou záležitostí.

Strana 5 z 60