TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko 10 nejkrásnějších vodopádů v České republice

10 nejkrásnějších vodopádů v České republice

241 73Věděli jste o tom, že se naše země může pochlubit více než stovkou větších i menších vodopádů? Co do mohutnosti je samozřejmě nelze srovnávat se světovou konkurencí, na Niagaru či Viktoriiny vodopády sice nemáme. Co do romantického kouzla či zajímavosti vzniku rozhodně srovnatelné jsou.

Mumlavský vodopád v Krkonoších

Asi 10 m vysoký skalní stupeň v žulovém řečišti se nachází nedaleko centra Harrachova v západní části Mumlavského dolu.

Vodopády Bílé Opavy

Vodopády Bílé Opavy je označení kaňonu říčky Bílá Opava ve svrchní části jejího toku pod jihovýchodním úbočím Pradědu. Jsou součástí Národní přírodní rezervace Praděd a nejpůsobivějším místem v pohoří Jeseníků.

Brtnické ledopády

Pokud vás láká dobrodružství v zimní krajině a neodradí vás prodírání se sněhovými závějemi, vyrazte k unikátním ledopádům nedaleko obce Brtnice. Čeká vás tu opravdový zážitek v podobě barevných kaskád z ledu, které v jiném ročním období neuvidíte.

Labský vodopád

Krkonoše jsou hlavní vodopádovou oblastí v České republice. Nachází se zde množství vodopádů, dosahují úctyhodných výšek. Díky čtvrtohornímu zalednění se v Krkonoších vyvinuly nejvyšší vodopády České republiky, které se někdy dokonce objevují v přehledech nejvyšších vodopádů Evropy.

Naučná stezka Bílá Opava

Naučná stezka Bílá Opava prochází po mnoha mostcích, schodištích a lávkách po březích Bílé Opavy – nejkrásnější horské bystřiny Jeseníků.

Rešovské vodopády

Říčka Huntava, která pramení ve Stříbrných Horách u Horního Města, vyhloubila na horním toku hluboké skalnaté údolí s četnými kaskádami a několika vodopády největšími v Nízkém Jeseníku. Územím, které je od r. 1966 chráněným přírodním výtvorem, můžete projít přes dřevěné lávky a schody.

Romantický výlet do Terčina údolí u Nových ...

Kdysi to bylo docela obyčejné údolí řeky Stropnice západně od Nových Hradů, než tu hrabě Buqoy na přání své manželky Terezie založil v polovině 18. století přírodní park s řadou okrasných stromů a keřů.

Skryjská jezírka

Skryjská jezírka jsou dvě malá jezírka nedaleko obce Skryje. Leží v nadmořské výšce 270 m, vzdálená od sebe jen několik metrů. Každé z nich měří přibližně 30 m a zaujímá plochu asi 150 m². Jedná se o chráněnou přírodní památku.

Pančavský vodopád v Krkonoších

Nejvyšší vodopád v České republice, v několika stupních se řítí skalnatým srázem z hrany Pančavské louky na dno Labského dolu.

Procházka okolo Vydry 

Jedna z nejkrásnějších tras Šumavskou přírodou je naučná stezka Povydří vedoucí z osady Antýgl do Čeňkovy Pily. Kdo nikdy nešel kaňonem říčky Vydry, ten jako by snad na Šumavě ani nebyl.

Zdroj: Czech Tourism


apekelsky vodopad